جاهای دیدنی آمل که حتما باید از آن ها دیدن کنید

جاهای دیدنی آمل که حتما باید از آن ها دیدن کنید

آمل ایرانگردی مازندران

اگر قصد سفر به شمال کشور را دارید و اتفاقا ساکن پایتخت و شهرستان‌های اطراف آن هستید، شهر آمل استان مازندران با جاذبه‌های گردشگری طبیعی و تاریخی متنوعی که دارد، مقصدی رویایی خواهد بود. شهر آمل وسعت قابل توجهی دارد و همین موضوع باعث شده تا بسیاری از جاذبه‌های دیدنی شمال کشور و نزدیک به شهر تهران در محدوده این شهرستان قرار گیرند. اگر جاذبه‌های گردشگری آمل را به جاهای دیدنی طبیعی و تاریخی تقسیم کنید و این دو گروه را دو روی سکه بدانید، تفاوتی ندارد که کدام روی سکه را می‌پسندید؛ زیرا جاذبه‌های گردشگری آمل شامل قله، آبشار، غار، جنگل، دریاچه، موزه، پل، آتشکده و … می‌شوند و پر واضح است که سفر به این شهر می‌تواند برای هر نوع سلیقه‌ای لذت‌بخش باشد. شما را به خواندن ادامه مطلب و معرفی بهترین جاذبه‌های گردشگری این شهر دعوت می‌کنیم.

جاذبه های گردشگری بی نظیر شمال
جاذبه های گردشگری بی نظیر شمال
خرید بلیط هواپیما رامسر

بهترین جاذبه های گردشگری آمل

شهر آمل به‌عنوان یکی از شهرهای توریستی استان مازندران، با طبیعت بکر و آثار تاریخی و مذهبی غنی، توجه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب می‌کند. برای مثال، قله دماوند که بلندترین قله ایران و نماد صلابت این سرزمین است، چشم‌اندازی حیرت‌انگیز برای علاقه‌مندان طبیعت و کوهنوردی فراهم می‌کند. همچنین جنگل الیمستان، یکی دیگر از جاذبه‌های معروف این شهر است که در تمام فصول سال زیبایی‌های منحصر‌به‌فردی از جمله درختان سرسبز و رنگارنگ و مه غلیظی که در منطقه خود به نمایش می‌گذارد. آبشار شاهاندشت نیز با ارتفاع حدود 50 متری در نزدیکی این شهر واقع شده و مناظر دل‌انگیز و فضای باصفایی برای علاقه‌مندان به آبشار و طبیعت فراهم کرده است.

بهترین جاذبه های گردشگری آمل پته

از دیگر مکان‌های مهم این شهر توریستی می‌توان به آتشکده آمل اشاره کرد که یادگاری از دوران ساسانی است و از اهمیت تاریخی و معنوی بالایی برخوردار است. از طرف دیگر آبگرم استراباکو با خواص درمانی و چشمه‌های متعدد، محیطی آرامش‌بخش برای رفع خستگی است و همچنین دارای استخرهای جداگانه‌ای برای استفاده عموم بازدیدکنندگان است. در نهایت، بازدید از پل دوازده چشمه، دریاچه دوخواهران، پارک جنگلی میرزا کوچک خان، غارهای دستکند و موزه تاریخ آمل برای تجربه سفری بی‌نظیر با مقاصد متنوع، کمک شایانی خواهد بود. حال وقت آن رسیده تا با دقت بیشتری به معرفی بهترین جاذبه‌های گردشگری شهر آمل بپردازیم و اطلاعات بیشتری از این مکان‌ها به شما ارائه کنیم.

قله دماوند

قله دماوند با ارتفاع حدود ۵,۶۱۰ متر از سطح دریا، بلندترین و معروف‌ترین قله در ایران و خاورمیانه است و به‌عنوان یک آتشفشان خاموش شناخته می‌شود. پر واضح است که این کوه و قله‌اش با طبیعت چشمگیر و ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود، از جاذبه‌های اصلی گردشگری در شهرستان آمل به‌شمار می‌آید. دامنه‌های پوشیده از گل‌های وحشی در فصل بهار و تابستان به‌قدری طبیعت این کوه را زیبا می‌کنند که صعود به قله دماوند، ضمن آنکه مقصدی محبوب برای کوهنوردان است، طبیعت‌گردان را نیز به این منطقه می‌کشاند.

برای صعود به قله دماوند چند مسیر اصلی وجود دارد، از جمله جبهه‌های شمالی، شمال شرقی، جنوبی و غربی که کوهنوردان بنابر دلایل مختلف، یکی از این مسیرها را انتخاب می‌کنند. جبهه جنوبی آسان‌ترین مسیر برای صعود به قله دماوند بوده و دارای پناهگاه‌های متعددی است که امنیت کوهنوردان را تضمین می‌کند. از سوی دیگر اما، جبهه شمال شرقی این قله به‌دلیل چشم‌اندازهای زیبا و طبیعت منحصربه‌فردش، مورد توجه بسیاری از کوهنوردان قرار گرفته است. ضمنا لازم به ذکر است که قله دماوند در فرهنگ اساطیر ایران جایگاه ویژه‌ای دارد و در داستان‌های مختلف، بارها از آن یاد شده است.

آدرس قله دماوند: استان مازندران، شهرستان آمل، بخش لاریجان

قله دماوند از جاهای دیدنی آمل پته

آبشار شاهاندشت

آبشار شاهاندشت، یکی از بزرگ‌ترین و مشهورترین آبشارهای ایران و استان مازندران است که در نزدیکی شهرستان آمل واقع شده است. این آبشار با ارتفاع حدود ۵۱ متر و جریان آبی که از دل کوه‌های البرز به‌سمت روستای شاهاندشت سرازیر می‌شود، جزو جاذبه‌های طبیعی و تاریخی مهم منطقه به‌شمار می‌آید. آبشار شاهاندشت از ۸ پله تشکیل شده که هرکدام ارتفاع متفاوتی دارند و چشم‌اندازهای جذابی را برای گردشگران به ارمغان می‌آورند.

آبشار اول شاهاندشت حدود 15 متر و آبشار دوم آن تقریبا 30 متر ارتفاع دارد و از فراز آن می‌توان درب پشتی قلعه ملک بهمن را مشاهده کرد. آبشار سوم، چهارم و پنجم آبشار شاهاندشت به‌صورت سه پله متوالی درآمده‌اند و به ترتیب 10، 18 و 12 متر و در مجموع 40 متر ارتفاع دارند. آبشار ششم و هفتم شاهاندشت نیز به ترتیب 25 متر و 20 متر ارتفاع دارند و آخرین آبشار شاهاندشت حدود 35 ارتفاع دارد و مجموع آبشار هفتم و هشتم، یک آبشار 55 متری را تشکیل می‌دهد.

این آبشار همانطور که اشاره شد، در کنار قلعه‌ تاریخی شاهاندشت (ملقب به قلعه‌ ملک بهمن) قرار دارد که قدمت آن به دوران ساسانیان بازمی‌گردد. گویا این قلعه تاریخی در سال 1005 هجری قمری و به دستور شاه عباس صفوی فتح شد و ظاهرا صاحبان قبلی قلعه ملک بهمن حکام پادوسبانیان بوده‌اند. در نهایت لازم به ذکر است که بهترین زمان برای بازدید از آبشار شاهاندشت، فصول بهار و تابستان است که هوای خنک و مطبوع آن گردشگران زیادی را به‌سمت این آبشار روانه می‌کند؛ هرچند که طبیعت اطراف این آبشار در پاییز رنگارنگ و در زمستان سفیدپوش و جذاب به نظر می‌رسد و به مکانی جذاب برای عکاسی تبدیل می‌شود.

آدرس آبشار شاهاندشت: استان مازندران، ۶۵ کیلومتری شهر آمل، بخش لاریجان، روستای شاهاندشت

آبشار شاهاندشت از جاهای دیدنی آمل پته

غار های دستکند

غارهای دستکند یکی دیگر از شگفت‌انگیزترین جاذبه‌های طبیعی و تاریخی در ایران به‌شمار می‌آیند و به‌دلیل ساختارهای منحصر‌به‌فردشان، برای گردشگران و طبیعت‌گردان بسیار جذاب هستند. این غارها که توسط انسان‌ها در دل کوه‌ها و صخره‌ها کنده شده‌اند، نمایانگر پیشرفت معماری و مهارت‌های هنری ایرانیان قدیم در آن دوران هستند. از نمونه‌های مشهور و مشابه این غارها می‌توان به «غار کتله خور» اشاره کرد که در استان زنجان واقع شده است. این غار با طول نزدیک به ۳۰ کیلومتر و دیوارهای آهکی خود، یکی از بزرگ‌ترین غارهای کشور است و شفافیت قندیل‌ها و ساختار زیباشناسی آن، مورد توجه بسیاری از گردشگران و طبیعت‌گردان قرار گرفته است.

آنچه که از شواهد پیداست، این غارها به دست انسان‌ها در دوران کهن و به‌عنوان پناهگاه یا محل سکونت ایجاد شده‌اند. با توجه به آثار باستانی موجود در این غارها، مشخص است که از آن‌ها برای اهداف مختلفی چون امنیت و حفاظت، ذخیره مواد غذایی و همچنین به‌عنوان مکان‌هایی برای اجرای آیین‌های مذهبی استفاده می‌شده است. غارهای دستکند از جاذبه‌های کمتر شناخته‌شده، ولی مهم برای گردشگران علاقه‌مند به تاریخ و باستان‌شناسی هستند و به‌خاطر موقعیت جغرافیایی خاص و معماری منحصر‌به‌فردی که دارند، مورد توجه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته‌اند.

آدرس غارهای دستکند: استان مازندران، شهرستان آمل، منطقه کافرکلی

غارهای دستکند از جاهای دیدنی آمل

پارک جنگلی میرزا کوچک خان

پارک جنگلی میرزا کوچک خان، یکی دیگر از بهترین جاذبه‌های گردشگری آمل و دومین پارک بزرگ جنگلی مازندران، در کیلومتر ۱۶ جاده آمل به تهران واقع شده است. این پارک با حدود 440 هکتار مساحت، ضمن برخورداری از مناظر طبیعی، جاده‌های جنگلی و چشمه‌های آب سرد و گوارایی دارد که همین موضوع بر محبوبیت آن افزوده است. از مهم‌ترین امکانات و بخش‌های دیدنی پارک جنگلی میرزا کوچک خان می‌توان به مسیرهای پیاده‌روی، آبشار ماهان و مجموعه‌ای از پله‌ها به نام «هزار پله» اشاره کرد که دسترسی به نقاط مرتفع‌تر پارک را سهولت می‌بخشد. در این پارک سکوی اقامتی، آلاچیق‌های چوبی، آب آشامیدنی، قهوه‌خانه و رستوران‌هایی برای گردشگران در نظر گرفته شده است تا لحظات خوشی را در رفاه کامل تجربه کنند. پارک جنگلی میرزا کوچک خان در کنار رود هراز واقع شده و فرصت‌های مناسبی برای انجام فعالیت‌هایی مانند قایق‌سواری، آب‌تنی و سوارکاری نیز در اختیار بازدیدکنندگان قرار می‌گیرد.

آدرس پارک جنگلی میرزا کوچک خان: استان مازندران، کیلومتر ۱۶ جاده آمل، جاده هراز، جنگل رزکه

پارک جنگلی میرزا کوچک خان پته

جنگل الیمستان

جنگل الیمستان آمل به‌دلیل پوشش گیاهی غنی و چشم‌اندازهای طبیعی زیبایی که دارد، یکی دیگر از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری شمال کشور است. این جنگل وسیع، مخصوصا در فصل بهار و تابستان، با مناظر سبز و گل‌های وحشی مانند گل‌های زرد و سفید حس خوبی را به بازدیدکنندگان القا می‌کند. مسیر دسترسی به الیمستان از جاده هراز و در حدود ۲۰ کیلومتر قبل از شهر آمل، در نزدیکی روستایی با همین نام قرار دارد. از دیگر جاذبه‌های دیدنی این جنگل می‌توان به دشتی وسیع به‌نام «دشت شقایق» اشاره کرد که در به‌خصوص در فصل بهار زیبایی و شگفتی تحسین‌برانگیزی به منطقه می‌بخشد.

در فصل پاییز، جنگل الیمستان با رنگ‌های طلایی، نارنجی و قرمز پوشش گیاهی منطقه اعم از گیاهان، درختان و گل‌های خود منظره‌ای خیره‌کننده ایجاد می‌کند. این در حالی است که برخی از گردشگران برای بازدید از این جنگل، فصل زمستان را انتخاب می‌کنند که البته برای این کار نیاز به تجهیزات حرفه‌ای جنگل‌نوردی و کوهنوردی دارند؛ چرا که بارش برف شدید و یخ‌زدگی نابه‌هنگام ممکن است عبور از برخی مسیرها را چالش‌برانگیز کند. از این رو اگر شما هم به سفرهای زمستانی علاقه‌مندید، توصیه می‌شود که برای چنین سفری از یک راهنمای محلی یاری بگیرید تا حین عبور از مسیرهای لغزنده و چالش‌برانگیز تا از ایمنی بیشتری برخوردار باشید.

آدرس جنگل الیمستان: استان مازندران، آمل، کیلومتر ۲۰ جاده هراز، نزدیکی روستای الیمستان

جنگل الیمستان از جاهای دیدنی آمل پته

دریاچه دو خواهران

دریاچه دوخواهران یکی دیگر از جمله جاذبه‌های دیدنی نزدیک شهرستان آمل است که در ارتفاعات رشته‌کوه دماوند و در روستای نمارستاق واقع شده است. این دریاچه در ارتفاع حدود ۳,۸۸۰ متری از سطح دریا قرار دارد و با چشم‌انداز زیبای کوه‌های اطراف و آب زلال، جذابیت زیادی برای کوهنوردان و طبیعت‌گردان دارد. البته دریاچه دوخواهران عمق و حجم آب زیادی ندارد و برای شنا و انجام سایر تفریحات آبی پیشنهاد نمی‌شود.

اما به‌طورکلی حجم آب این دریاچه در فصل بهار و تابستان با ذوب شدن برف ارتفاعات و شروع بارندگی افزایش می‌یابد و دسترسی به آن نیز سهولت می‌یابد؛ زیرا برای بازدید از دریاچه دوخواهران مسیرهای پیاده‌روی متعددی در دسترس است. از طرف دیگر به‌دلیل موقعیت خاص این دریاچه، آب‌وهوای منطقه سرد و معتدل است و در فصول سردتر (اواخر پاییز و زمستان) با یخبندان مواجه می‌شود.

برای بازدید از دریاچه دوخواهران باید پس از پیمایش نیمی از مسیر هراز و در دوراهی پنجاب، وارد جاده خاکی منتهی به روستاهای گنجاب، سوا، کلری و دیوران شوید. با ورود و عبور از این روستاها به روستای نمارستاق می‌رسید که باید از پل بگذرید تا پس از رسیدن به دشت دریوک به‌سمت جنوب حرکت کنید. اینجاست که باید با صعود از قله لهرا به دریاچه دوخواهران برسید که مقصد نهایی سفر است.

آدرس دریاچه دوخواهران: استان مازندران، شهرستان آمل، بخش لاریجان

دریاچه دو خواهران از جاهی دیدنی آمل پته

پل دوازده چشمه

پل دوازده چشمه که با نام «دوازده پله» نیز شناخته می‌شود، از پل‌های تاریخی شهر آمل و استان مازندران است. این پل آجری در دوران شاه عباس صفوی و بر روی رودخانه هراز ساخته شد تا شرق و غرب شهر را به یکدیگر متصل کند. معماری پل دوازده چشمه به این صورت است که شامل ۱۲ طاق قوسی‌شکل با پایه‌های مستطیلی‌شکل می‌شود و همچنین موج‌شکن‌هایی در بخش جنوبی پایه‌ها تعبیه شده تا جریان آب و سیل‌برگردان را کنترل کند. این طاق‌ها حدود ۷ متر ارتفاع دارند و پل با طول ۱۲۰ متر و عرض ۶.۴ متر ساخته شده‌اند.

در ادوار مختلف تاریخی، پل دوازده چشمه به‌دلیل زلزله و سیلاب‌های رود هراز دچار آسیب‌های زیادی شد و بارها و در آخرین بار در دوران قاجار و پهلوی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. لازم به ذکر است که در طول تغییراتی که طی سالیان اخیر در سطح شهر آمل انجام شده است، آب فقط از زیر سه دهنه از طاق‌های این پل جریان دارد. در واقع این تغییرات همگی بخش‌هایی از پروژه ایجاد فضای سبز و پارک است و زیر دو دهنه در سمت غرب پل، جاده‌ای آسفالته برای تردد خودروها ایجاد شده است.

آدرس پل دوازده چشمه: استان مازندران، شهرستان آمل، ابتدای خیابان سبزه میدان

پل دوازده چشمه از جاهای دیدنی آمل

آتشکده آمل

آتشکده آمل یکی دیگر از آثار باستانی مهم شهر آمل و همچنین یکی دیگر از یادگارهای دوره ساسانی است که به‌دلیل معماری منحصربه‌فرد و ارزش تاریخی و مذهبی خود شناخته شده است. این بنا که به نام «آرامگاه آل‌رسول آمل» نیز مشهور است، در محله پایین بازار، در بخش قدیمی شهر (عوام کوی) قرار دارد.

معماری آتشکده شامل ساختاری چهارگوش و برج مخروطی‌شکل است که در بالای آن مقرنس‌های تزئینی به چشم می‌خورد. این برج با طاق‌های زیبا و قرنیس‌های آجری و کاشی‌کاری‌های زیبا تزئین و طراحی شده و نمونه‌ای از سبک معماری قرن نهم هجری به‌شمار می‌آید. آتشکده آمل در تاریخ 6 اردیبهشت ۱۳۵۴ با شماره 1060 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.

داخل این آتشکده جسد «شمس‌الدین محمد بن محمود آملی» از پزشکان و دانشمندان برجسته ایرانی، به خاک سپرده شده است. متاسفانه بنای این آتشکده هم در طول تاریخ، آسیب‌هایی از جمله زلزله را تجربه کرده که منجر به تخریب بخشی از گنبد دوپوش آن شده است.

آدرس آتشکده آمل: استان مازندران، شهرستان آمل، محله پایین بازار، خیابان طبرسی، کوچه آتشکده

آتشکده آمل پته

موزه تاریخ آمل

موزه تاریخ آمل یکی از ارزشمندترین اماکن فرهنگی این شهر است که در خیابان امام رضا قرار دارد و مجموعه‌ای از آثار باستانی، مردم‌شناسی و اسناد تاریخی را در سه طبقه جداگانه به نمایش گذاشته است. این بنا در اصل در سال ۱۳۱۵ به‌عنوان اداره مالیه ساخته شد و در سال ۱۳۸۷ پس از تغییر کاربری، به موزه تاریخ این شهر تبدیل شد. در موزه تاریخ آمل اشیایی از دوره‌های مختلف تاریخ ایران از جمله آثار سفالی، فلزی و سنگی از دوران پیش از تاریخ تا دوران قاجار و پهلوی نگهداری می‌شود.

از نکات جالب توجه این موزه می‌توان به مجموعه‌ای از سکه‌های قدیمی مانند هخامنشیان، ساسانیان و قاجار اشاره کرد که نشانگر قدمت تاریخی این شهر هستند. همچنین اسناد تاریخی مربوط به زلزله و آتش‌سوزی آمل در سال‌های ۱۳۳۵ و ۱۳۳۶ و نامه‌نگاری‌های اداری دوران قاجار با حاکمان آمل در این موزه نگهداری می‌شود که بر اهمیت آن به‌عنوان گنجینه‌ای ارزشمند افزوده است. اگرچه آثاری که در این موزه جمع‌آوری شده‌اند، چندان زیاد نیست، ولی همین گلیم و جاجیم‌ها، نامه‌ها، سفالینه‌ها و سلاح‌های قدیمی برای اثبات غنای تاریخی آمل کفایت می‌کنند.

آدرس موزه تاریخ آمل: استان مازندران، شهرستان آمل، خیابان امام رضا، بین دو پل معلق آمل و پل دوازده چشمه

موزه تاریخ آمل پته

آب گرم استراباکو (چشمه قلابن)

آب گرم استراباکو در منطقه لاریجان آمل، درست در 55 کیلومتری این شهر و در محلی به نام قلابن واقع شده است و به‌عنوان یکی از چشمه‌های آب معدنی و درمانی شناخته می‌شود. این چشمه که سرچشمه آن شامل چهار چشمه در دل کوه‌های اطراف، آن هم با فواصل کم است و پس از چند کمتر جریان یافتن به رودخانه هراز می‌ریزد. آب گرم استراباکو به‌دلیل وجود عنصر زیبق (جیوه) خواص درمانی دارد و برای درمان برخی از بیماری‌های عفونتی و مشکلات پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دمای مناسب آب چشمه قلابن که حدود 34 درجه سانتی‌گراد برآورد شده است، امکان استفاده از استخرهای مجزا برای آقایان و بانوان را فراهم کرده است؛ در واقع همین ویژگی‌ها باعث شده تا آب گرم استراباکو به‌عنوان یک جاذبه گردشگری محبوب برای طبیعت‌گردان و بیماران مبتلا به بیماری‌های عفونی و پوستی برای درمان‌های طبیعی شناخته شود.

لازم به ذکر است که حدود 160 سال پیش فردی در این منطقه، دو استخر شنا برای آقایان و بانوان احداث کرده است و جالب آنکه امروزه نیز این چشمه‌ها توسط نوادگانش اداره می‌شود. گردشگران می‌توانند در فصول بهار و تابستان با پرداخت مبلغ مشخصی از این استخرها استفاده کنند. مسیر دسترسی به این چشمه آب گرم از طریق یک پل قدیمی میسر شده است و شما باید حدود 5 دقیقه تا رسیدن به آن پیاده‌روی کنید.

آدرس آب گرم استراباکو: استان مازندران، جاده هراز، ۵۵ کیلومتری آمل، منطقه لاریجان، نزدیک روستای بایجان، روبروی تونل قدیمی رضاشاهی، منطقه قلابن

آب گرم استراباکو (چشمه قلابن) آمل

خاطره سازی با جاهای دیدنی آمل

آمل، این شهر کهن و دلربا در دل سرزمین‌های شمالی ایران، یعنی مازندران، از قله‌های سربه‌فلک‌کشیده تا آبشارهای پرشور و غارهای رازآلود، برای هر گردشگری دنیایی از شگفتی‌ها را فراهم آورده است. قدم زدن در جنگل الیمستان و تماشای بازی نور و سایه بر برگ‌های سبز و زرد یا بازدید از پل دوازده چشمه و به یاد آوردن تاریخی که بر این دیار گذشته، همگی لحظاتی ناب و تکرارنشدنی را به شما هدیه می‌دهند. در شهر آمل، هر مکانی حکایت شنیدنی و ناگفته‌ای برای خود دارد؛ گویی هر چشمه، هر سنگ و هر درخت داستانی از عشق و زندگی در دل دارد. پس لحظه‌ای درنگ نکنید و به آمل بیایید و هر لحظه را چون خاطره‌ای جاودان با خود به خانه ببرید. در نهایت نیز مانند همیشه نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید و ما را از دریافت نقدها و پیشنهادات خود محروم نسازید.

سوالات متداول

اواخر بهار و تابستان بهترین زمان برای صعود به قله دماوند است، زیرا شرایط آب‌وهوایی مناسب‌تری دارد. و از خطرات احتمالی پیشگیری می‌شود.

بله، بهتر است کفش مناسب پیاده‌روی و تجهیزات ایمنی سبک وزن به همراه داشته باشید، چون که مسیر دسترسی به این آبشار ممکن است لغزنده و چالش‌برانگیز باشد.

این غارها در منطقه کوهستانی آمل و در دل صخره‌های قدیمی و باستانی مرموزی قرار گرفته‌اند.

بله، پارک جنگلی میرزا کوچک خان فضای مناسبی برای پیک‌نیک و کمپینگ و همچنین استراحت در دل طبیعت دارد.

چشمه آب گرم استراباکو خاصیت درمانی برای برخی بیماری‌های پوستی و عضلانی دارد و آب‌تنی در آن برای افرادی که به دنبال کسب آرامش و بهبود سلامت خود هستند، بسیار مفید است.

آتشکده آمل در حوالی این شهر قرار دارد و بازدید از این اثر تاریخی و مذهبی، با توجه به اهمیت و ارزش فرهنگی ویژه آن، برای عموم گردشگران فراهم شده است.

ثبت دیدگاه اولین نفر باشید که نظر می‌دهید.

با درج نظر امتیاز کسب کنید