دریاچه دالامپر کجاست؟ | طبیعتی بی نظیر در ارومیه
اگرچه به مرور از روزهای گرم سال فاصله میگیریم، ولی هنوز هم افرادی هستند که به دنبال زیباییهای طبیعت، چشم امید به ارتفاعات ارومیه بستهاند. دریاچه دالامپر یا دالانپر در ارتفاعات 2,720 متری از سطح دریا و در دامنه کوهی با همین نام قرار دارد که از نقاط نسبتا مرتفع شهر میتوان نمایی از آن را مشاهده کرد. قطر این دریاچه به 450 متر و عمق آن به 50 متر هم میرسد. دریاچه دالامپر همچون گوهری قیمتی است که در ارتفاعات کوه پنهان شده است و در اطراف آن دشتهای پرگل و آبشارهای خروشان فریبندهای وجود دارند.
آب و هوای خنک اطراف این دریاچه در فصول بهار و تابستان، با فرا رسیدن پاییز و زمستان به سرمای نسبتا شدیدی همراه با برف تا مرز یخبندان میرسد. همین موضوع باعث شده تا در روزهای سرد پایانی فصل پاییز افراد معدودی برای سر به این منطقه اقدام کنند تا کوهنوردی و طبیعتگردی را در کنار بازدید از آثار تاریخی اطراف آن به یکباره تجربه کنند. پس اگر شما هم قصد دارید تا سفری خاطرهانگیز به دریاچه دالامپر و ارتفاعات این کوه داشته باشید، در ادامه با ما و معرفی این دریاچه و جاهای دیدنی اطراف آن همراه شوید.
دریاچه دالامپر کجاست؟
دریاچه دالامپر یا مامه شیخ یکی از جاذبههای طبیعی و فوقالعاده زیبای استان آذربایجان غربی است که در مرز سه کشور ایران، ترکیه و عراق واقع شده است. این دریاچه در ارتفاعات کوه دالامپر و در 35 کیلومتری شمال غربی شهر اشنویه، درست در فاصله ۴۵ کیلومتری از جنوب غربی ارومیه قرار دارد.
آدرس دریاچه ارومیه: استان آذربایجان غربی، شهر ارومیه، ۴۵ کیلومتری ارومیه و ۳۵ کیلومتری شهر اشنویه، جاده ارومیه به اشنویه
بهترین مسیر دسترسی به دریاچه دالانپر
اول از همه بهتر است، این را بدانید که ساکن هر شهر و استانی بجز ارومیه باشید، برای بازدید از دریاچه دالامپر باید به ارومیه سفر کنید. مسیر دسترسی به این دریاچه از روستاهای سیلوانا و بند ارومیه میگذرد. به عبارتی دیگر برای دسترسی به کوه و دریاچه دالامپر، بهترین مسیر از طریق جادههای ارومیه و روستاهای اطراف آن است.
اگر مرکز شهر ارومیه را مبدا حرکت در نظر بگیرید، باید از این مکان بهسمت جنوب غربی شهر حرکت کرده و پس از طی تقریبا ۴۵ کیلومتر به جاده روستای سیلوانا خواهید رسید. البته در طول این مسیر، از ارومیه بهسمت اشنویه، سهراهی آغبلاق و پس از عبور از روستای دیزج به روستای سوله دوکل میرسید. آبشار زیبای سوله دوکل در فاصله یک کیلومتری از این روستا قرار دارد. بهطورکلی جاده ارومیه بهسمت دریاچه دالانپر از کنار و از میان روستاهای مختلف میگذرد و تا کوههای دالامپر ادامه مییابد که دریاچه مقصود در ارتفاعات آن قرار دارد.
لازم به ذکر است که پیمایش مسیر منتهی به دریاچه نسبتا دشوار و چالشبرانگیز است و برای رسیدن به آن باید از مسیرهای کوهستانی و پستی بلندیها را یکی پس از دیگری از پیش رو بردارید. اگر قصد دارید تا از این دریاچه بازدید کنید و به دل کوههای دالامپر بزنید، یک مسیر طولانی در پیش دارید و به تجهیزاتی مانند کفش کوهستانی و لباس مناسب برای شرایط اضطراری نیاز دارید.
شرایط آب و هوایی دریاچه دالامپر
شرایط آب و هوایی دریاچه دالامپر در ارومیه همانطور که احتمالا قابل حدس است، تحت تاثیر موقعیت جغرافیایی آن قرار گرفته است. این دریاچه در دامنه کوه دالامپر واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریا ۲,۷۲۰ متر از سطح دریا برآورد شده است. پس با توجه به این شرایط اقلیمی، پر واضح است که آب و هوای آن مخصوصا در فصول سرد سال، یعنی پاییز و زمستان، به شدت سرد و برفی است و چه بسا دچار یخبندان هم شود. در این فصول، دمای هوا به سرعت رو به کاهش گرایش یافته و برف و یخبندان بخشهای وسیعی از منطقه را در سیطره خود قرار میدهند؛ لذا این شرایط باعث شده تا بسیاری این بازه زمانی را برای بازدید از دریاچه دالانپر مناسب ندانسته و بالعکس آن هم مشهود است که برخی از کوهنوردان و یخنوردان درست به دنبال همین شرایط هستند.
طبیعت و حیات وحش دریاچه دالامپر
دریاچه دالامپر که اکنون بهتر میدانید که در مرز ایران، ترکیه و عراق واقع شده است، بهدلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط جوی خاص خود، از تنوع زیستی و طبیعی غنی برخوردار است. بهواسطه چنین شرایطی در اقصی نقاط طبیعت اطراف این دریاچه، مراتع سرسبز و گیاهان دارویی متنوعی رشد کرده است که در کنار یکدیگر اکوسیستمی بینظیر را به وجود آوردهاند. از مهمترین گیاهان این منطقه میتوان به گَوَن، پونه و انواع گیاهان وحشی اشاره کرد که همین پوشش گیاهی، زیستگاه مناسبی برای حیوانات بومی و پرندگان مهاجر اعم از اهلی و وحشی فراهم میکنند.
حیات وحش دریاچه دالامپر گونههای متنوعی از پرندگان، خزندگان و پستانداران را شامل میشود. پرندگان مهاجری مانند لکلک، غاز وحشی، شاهین، عقاب و اردکهای مختلف در این منطقه به وفور دیده میشوند. صرفنظر از این پرندگان، جانوران مختلفی از جمله روباه، خرگوش، خرس قهوهای، گرگ، شغال، مار، عقرب، بز کوهی و جوندگان در اطراف دریاچه زیست میکنند که نشانگر غنای زیستی این منطقه است. این دریاچه همچنین محل زندگی گونههای خاصی از آبزیان بومی است که در آبهای شفاف و زلال آن قابل مشاهده هستند.
با توجه به این چنین غنا و تنوع زیستی، دریاچه دالامپر را به مقصدی مناسب برای طبیعتگردان و علاقهمندان به عکاسی از طبیعت بکر و حیات وحش تبدیل کرده است. بنابراین توصیه میکنیم که در سفر خود به دریاچه دالامپر ارومیه، در حفظ این اکوسیستم ارزشمند دقت کنید و از آسیب رساندن به این طبیعت زیبا جلوگیری نمایید.
تفریحات دریاچه دالامپر
دریاچه دالامپر بهدلیل قرارگیری در ارتفاع ۲,۷۲۰ متری از سطح دریا و داشتن آبوهوای مطبوع در فصول گرم بین گردشگران طرفداران زیادی پیدا کرده است. این دریاچه با طبیعتی خیرهکننده و یخچالهای طبیعی، مکان مناسبی برای پیادهروی، کوهنوردی، عکاسی، کمپینگ و پیکنیک است. مسیری که شما را به این مقصد زیبا هدایت میکند، شما را از میان دشتهایی با گلهای وحشی و چشمههای روان عبور میدهد و به تجربهای لذتبخش از طبیعتگردی تبدیل میشود.
ضمن اینکه شما میتوانید در طول انجام چنین فعالیتهایی، گونههای مختلف گیاهی مانند بادام کوهی و آلبالوی وحشی و جانوری مانند شغال، روباه و عقاب را مشاهده کنید. حال شما بازدید از دریاچه دالامپر که اساسا، هدف اصلی این سفر است را نیز به این موارد اضافه کنید که خود مرکز و زمین بازی تفریحات این منطقه است. بنابراین چه بسا برای دسترسی به دریاچه، استفاده از خودروهای آفرود و یاری گرفتن از راهنمای محلی، خود بهعنوان تفریح تلقی شود؛ زیرا مسیرهای منتهی به دریاچه خاکی و ناهموار هستند و میتوان با چنین رویکردی، این مسیر را با هیجان خاصی پیمایش کرد. در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با تفریحاتی که میتوان در سفر خود به دریاچه دالانپر تجربه کرد، خواهیم پرداخت.
کوهنوردی
منطقه کوهستانی و بعضا یخزده دالامپر در فصول مختلف سال، یکی از بهترین مقاصد برای کوهنوردان و یخنوردان است. این منطقه که در واقع محیط اطراف دریاچه دالامپر را شامل میشود، با چشماندازهای خیرهکننده اعم از یخچالهای طبیعی، چشمههای زلال و مراتع سرسبز، فرصت فوقالعادهای برای ماجراجویان همیشه در صحنه فراهم میکند. بهترین زمان برای کوهنوردی در این منطقه، فصلهای بهار و تابستان است که هوا تا حدودی معتدل است و مسیرهای کوهنوردی بهدلیل ذوب شدن برف ارتفاعات، در دسترس هستند. ضمن اینکه گردشگران باید به شرایط سخت و چالشبرانگیز مسیرهای کوهستانی توجه داشته و تجهیزات لازم برای چنین سفر و تفریحی را همراه خود داشته باشند.
پیاده روی و گشت و گذار
پیادهروی در اطراف دریاچه دالامپر تجربهای فراموشنشدنی را برای طبیعتگردان رقم میزند. مسیر منتهی به دریاچه، یک جاده خاکی ناهموار است که بخش زیادی از آن با خودروهای آفرود قابل پیمایش بوده و یک تا دو کیلومتر پایانی تنها بهصورت پیاده قابل پیمایش است. این منطقه با ارتفاع ۲,۷۲۰ متری از سطح دریا و چشماندازهای بینظیر از قلههای برفی، دشتهای سرسبز و پرگل، و دریاچهای زلال، محیطی مناسب برای گشتوگذار در طبیعت است. بهار و تابستان که از راه میرسد، نسیم خنک و مطبوعی از جایجای این منطقه و از فراز دریاچه دالامپر به محیط اطراف میوزد، لحظاتی فراموشنشدنی را برای گردشگران رقم میزند.
عکاسی دریاچه دالامپر ارومیه
دریاچه دالامپر، با مناظر کوهستانی خیرهکننده و آب زلالی که دارد، همیشه در تیررس علاقهمندان به عکاسی از زیباییهای طبیعت قرار گرفته است. اطراف این دریاچه، تماما پوشیده از گیاهان کوهستانی و مراتع سرسبز است که جلوهای منحصربهفرد را به تصویر میکشد. در فصل مهاجرت پرندگان، بهمرور گونههای متنوعی از پرندگان مهاجر در تالابهای اطراف پیدا میشوند، فرصتهای فوقالعادهای برای عکاسی از حیاتوحش را در اختیار فرصتطلبان ماجراجو قرار میدهد.
همچنین توجه داشته باشید که بازتاب قلههای پوشیده از برف در آب آرام و گویی آرامشبخش دریاچه، جذابیت این منطقه را بهطرز قابل توجهی برای عکاسان افزایش میدهد. پیشنهاد میشود، در صورت تمایل به عکاسی و ثبت بهترین تصاویر از طبیعت، حیات وحش و مناظر زیبای دریاچه دالامپر، فصول بهار و تابستان را برای چنین سفری انتخاب کنید؛ زیرا این دریاچه و محیط اطراف آن، در چنین فصولی، آبوهوای ملایمتری دارند و زمان مناسب و شاید طلایی برای عکاسی است.
کمپینگ و پیک نیک در دالامپر
دریاچه دالامپر، در میان کوههای سرسبز و هوای دلانگیز ارتفاعات ارومیه واقع شده است که مقصد محبوبی برای کمپینگ و پیکنیک است. با توجه به منابع آبی موجود در مسیر دسترسی به دریاچه، مانند آبشار سوله دوکل و چشمههای زلال که آب آنها قابل شرب است، شرایط نسبتا مناسبی برای گذراندن حداقل یک روز در طبیعت فراهم شده است. برای تجربه کمپینگ، پیکنیک و اساسا شبمانی در اطراف دریاچه دالانپر، همراه داشتن وسایل ضروری نظیر آب آشامیدنی، غذا، چادر مسافرتی، تجهیزات کوهنوردی و سایر وسایل اینچنینی نیز بسیار مهم است.
شنا در دریاچه دالامپر
شنا کردن در دریاچه دالامپر بهدلیل آب سرد و عمق نامشخص آن که به روایتی تا 50 متر هم میرسد، به هیچ عنوان توصیه نمیشود. این دریاچه که در ارتفاعات کوه دالامپر قرار دارد، با آبهای زلال حاصل از ذوب شدن برف و یخ ارتفاعات کوههای دالامپر و یخچالهای طبیعی تغذیه میشود. همچنین که جریان آب و پوشش گیاهی اطراف دریاچه ممکن است خطرات گاه و بیگاهی برای شناگران ایجاد کند. بنابراین بهتر است تا گردشگران در عوض شنا در این دریاچه، از تماشا و گردش در طبیعت بکر و جاذبههای دیگر این منطقه همچون آبشارهای نزدیک و سایر جاهای دیدنی بهره ببرند.
بهترین زمان سفر به دریاچه دالامپر
در نتیجه میتوان این چنین عنوان کرد که بهترین زمان برای بازدید از دریاچه دالامپر، فصول بهار و تابستان است؛ چرا که در این فصول از چهار فصل سال، دمای هوا به مراتب مناسبتر و شرایط مسیر و جاده منتهی به دریاچه هم در امنیت کامل، بدون هیچگونه لغزش و مانع است. همچنین باید به مزایای سفر در این بازه زمانی هم اشاره کرد؛ برای مثال، شما میتوانید در بهار و تابستان از سایر زیباییهای طبیعی منطقه هم بهرهمند شوید. در تابستان، یخچالهای طبیعی کوه دالامپر شروع به ذوب شدن کرده و دریاچههای موقتی ایجاد میشوند که زیبایی منطقه را دوچندان میکند.
جاهای دیدنی اطراف دریاچه دالامپر
دریاچه دالامپر در ارتفاعات کوهستانی و در اطراف دشتهای پرگل و سرسبز واقع شده است و به همین دلیل، به یکی از بهترین مقاصد طبیعتگردی تبدیل شده است. در همین راستا کوه دالامپر که این دریاچه از ذوب یخچالهای طبیعی آن شکل گرفته، فرصتهای متنوعی برای کوهنوردی و پیادهروی پیش روی گردشگران قرار میدهد.
از دیگر جاهای دیدنی اطراف این دریاچه میتوان به آبشار سوله دوکل اشاره کرد که اتفاق در نزدیکی دریاچه دالانپر قرار دارد و با آب خروشان خود جذابیت غیرقابل انکاری به این منطقه بخشیده است. ضمن اینکه با وجود دشت چالدران و سد بارون در نزدیکی این دریاچه، مکانهای بینظیری برای کمپینگ، پیکنیک و عکاسی در دسترس است. از جنبه تاریخی هم که به دریاچه دالانپر بنگریم، قره کلیسا، کلیسای مریم مقدس و بنای یادبود شمس تبریزی در روستاهای اطراف این دریاچه قرار دارند که برای علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ بسیار حائز اهمیت هستند. در ادامه به معرفی این جاهای دیدنی خواهیم پرداخت تا اطلاعات مفیدی در رابطه با این جاذبههای طبیعی و تاریخی به شما ارائه دهیم.
کوه دالامپر
دالامپر، یکی از مرتفعترین قلههای منطقه مرزی ایران، ترکیه و عراق، در استان آذربایجان غربی واقع شده و با ارتفاع ۳,۴۸۷ متری از سطح دریا، بخشی از رشتهکوههای زاگرس است. این کوه با طبیعت زیبا و منحصربهفردش اعم از دریاچه مامه شیخ، آبشار سوله دوکل و سد بارون، مقصد محبوب بسیاری از کوهنوردان و طبیعتگردان است. از مهمترین جاهای دیدنی این کوه، همانطور که مستحضر هستید، دریاچههای کوچک طبیعی مانند بنچول و دیمه است که با ذوب شدن برفها در فصل بهار تشکیل میشوند و مهمترین و بزرگترین آنها که دریاچهای با همین نام است.
پوشش گیاهی و جانوری کوه دالامپر نیز بسیار متنوع است؛ از بادام کوهی، گون و آلبالوی وحشی گرفته تا انواع گیاهانی که دارای خواص دارویی هستند. از حیات وحش این کوه هم که پیشتر در بخش حیات وحش دریاچه، هر آنچه باید را گفتهایم که خلاصه آن، زیست جانوران و پرندگانی همچون بز کوهی، روباه، خرس قهوهای، گرگ، لکلک، اردک و عقاب است. بهترین زمان برای صعود به قله دالامپر، اواخر بهار و فصل تابستان است، یعنی درست زمانی که آب و هوا مطبوع و مسیرهای دسترسی آسانتری وجود دارد. در نیمه دوم سال، بهدلیل سرمای شدید و بارش بیرویه برف و در برخی نقاط یخبندان، کوهنوردی در این منطقه تنها برای افراد حرفهای میسر میشود.
آدرس کوه دالامپر: استان آذربایجان غربی، ۴۵ کیلومتری ارومیه، 35 کیلومتری اشنویه
آبشار سوله دوکل
آبشار سوله دوکل یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی نزدیک به دریاچه دالامپر است که در جاده ارومیه به روستای سیلوانا و روستایی کمی آنطرفتر با همین نام قرار دارد. این آبشار که در دل طبیعت بکر و کوهستانی دالامپر واقع شده، از ارتفاع قابل توجهی به پایین میریزد و مناظر چشمنوازی ایجاد میکند و واقعا هم چه زیبا نوای گوشنواز طبیعت را در فضای اطراف پخش میکند. آبشار سوله دوکل حدود 40 متر ارتفاع و 10 متر هم عرض دارد که حجم آب زیادی در پای این آبشار جمع میشود و حوضچه نسبتا پرآبی را تشکیل میدهد.
شاید برایتان جالب باشد که علت نامگذاری این آبشار، نمای دودی بودن آن است؛ در واقع واژه سوله دوکل در گویش و زبان کردی بهمعنای «آبشار دود» آمده است. حتی قطرات آبی که از تختهسنگهای بالای آبشار سوله دوکل سرازیر میشوند، همچون تودههای دود و ابری بهنظر میرسند. بهترین زمان برای بازدید از آبشار فصل بهار و تابستان است، زمانی که جریان آب پرحجم بوده و پوشش گیاهی اطراف در زیباترین حالت خود قرار دارد.
آدرس آبشار سوله دوکل: استان آذربایجان غربی، ارومیه، روستای سوله دوکل
روستای کچله
روستای کچله یکی دیگر از جاهای دیدنی اطراف دریاچه دالامپر در نزدیکی ارومیه است که بهخاطر طبیعت ییلاقی و مسیر دسترسی پرپیچوخمش در ارتفاعات شناخته میشود. این روستا در میان راه دسترسی به دریاچه دالامپر قرار دارد و برای طبیعتگردان و کسانی که به دنبال تجربه یک زندگی روستایی هستند، مکانی آرام و دلنشین محسوب میشود.
موقعیت جغرافیایی روستای کچله بهگونهای است که مسافران در طول مسیر خود به سمت دریاچه، میتوانند از تماشای مناظر خیرهکننده کوهستانی و توقف در اطراف جویبارها و آبشارها بهره لازم را ببرند. آبوهوای خنک منطقه در فصل تابستان و پوشش گیاهی متنوع، این روستا را به مقصدی مناسب برای گردشگران و عاشقان طبیعت رنگارنگ تبدیل کرده است. در کنار این زیباییها، آرامش روستا و سادگی زندگی محلی، تجربهای متفاوت برای شهرنشینانی به همراه دارد که کمتر با چنین زندگیهایی آشنایی دارند. چه بسا همین موضوع سبب درک آنان از کمبودهای زندگی روستاییان شده و در کمک به روستاییان در حد توان اقداماتی انجام دهند. از آنجایی که روستای کچله میتواند نقطه شروعی برای صعود به ارتفاعات کوه دالامپر و استقرار در اطراف دریاچه باشد، تجهیزات مناسب کمپینگ، پیکنیک و کوهنوردی همراه خود داشته باشید.
آدرس روستای کچله: استان آذربایجان غربی، ارومیه، دهستان مرگور، روستای کچله
دشت چالدران
دشت چالدران یکی از زیباترین و چشمنوازترین مناطق آذربایجان غربی است که در نزدیکی دریاچه دالامپر قرار دارد. این دشت زیبا و وسیع با ارتفاعات کوهستانی و مراتع سرسبز اطرافش، کموبیش در بین طبیعتگردان، مورخان و علاقهمندان به تاریخ ایران است. در واقع دشت چالدران شاهد یکی از مهمترین نبردهای تاریخی ایران بوده است که در سال 1514 میلادی بین صفویان و عثمانیان رخ داده و تاثیر شگرفی بر تاریخ منطقه گذاشته است.
اگرچه این نبرد با پیروزی عثمانیان به پایان رسید و نفوذ این امپراتوری در منطقه افزایش یافت و در طرف مقابل هم سبب تضعیف نسبی قدرت حکومت صفویان گشت. نتایج جنگ چالدران تاثیرات مهمی بر تثبیت مرزهای غربی ایران داشته است؛ زیرا این نبرد باعث شد صفویان از سیاست توسعهطلبی نظامی و کشورگشایی در غرب فاصله گرفته و بر لزوم تامین امنیت داخلی و مرزهای موجود تمرکز کنند. شکست در این نبرد، ضمن نشان دادن قدرت نظامی عثمانیها، صفویان را به این واداشت تا با اراده بیشتری به تقویت استحکامات مرزی پرداخته و در تعیین استراتژیهای دفاعی خود بازنگری دقیقی داشته باشند. همین تغییر استراتژی و رویکرد باعث شده تا بهمرور مرزهای غربی ایران تثبیت یافته، ضمن آن که مانع از گسترش بیشتر قلمروی عثمانی در ایران شد.
از اهمیت تاریخی دشت چالدران که بگذریم، طبیعت دشت چالدران با پوشش گیاهی متنوع، رودخانههای پرآب جاری و مناظر چشمنواز، برای گردشگران طبیعتدوست به مثابه بهشتی پر از گلهای رنگارنگ در نهایت آرامش باشد. ضمن اینکه در بهار و تابستان، طبیعت دشت چالدران شکوفا میشود و با هوای مطبوع و فضای دلپذیری که دارد، گردشگران بسیاری را جذب زیباییهای خود میکند. برای رسیدن به دشت چالدران، باید از طریق مسیرهای منتهی به دریاچه دالامپر در جنوب غربی ارومیه و شمال غربی اشنویه اقدام کنید.
آدرس دشت چالدران: آذربایجان غربی، شهرستان چالدران، شمال شهر سیهچشمه
سد بارون
سد بارون یکی از معروفترین جاذبههای گردشگری اطراف دریاچه دالامپر است که در نزدیکی روستای بارون و شهرستان ماکو قرار دارد. این سد مخزنی بر روی رودخانه زنگمار ساخته شده و با گنجایش ۱۴۰ میلیون مترمکعب، یکی از بزرگترین و مهمترین سدهای استان آذربایجان غربی بهشمار میرود. فاصله سد بارون از شهر ماکو حدود ۱۲ کیلومتر است و کلیسای مریم مقدس هم در نقطهای مرتفع واقع در شمال غربی قرار دارد.
این سد علاوهبر اهمیت آن در تامین آب برای آبیاری زمینهای کشاورزی و آب مورد نیاز کارخانههای صنعتی، با منظرهای زیبا و دریاچهای جذاب در محیط پیرامونی خود، یکی از مقاصد محبوب برای طبیعتگردی محسوب میشود؛ هرچند که متاسفانه ورود به محدوده این سد نیازمند مجوز است و به افراد عادی چنین مجوزی اعطا نمیشود. بااینحال میتوان از نقاط مرتفع اطراف، مناظر زیبای این سد و دریاچه آن را مشاهده کرد و عکسهایی به یادگار گرفت.
آدرس سد بارون: استان آذربایجان غربی، شهرستان ماکو، روستای بارون
قره کلیسا
قره کلیسا، یکی از قدیمیترین کلیساهای مسیحیت جهان است که در استان آذربایجان غربی قرار دارد و بهعنوان آرامگاه سنت تادئوس، یکی از حواریون حضرت مسیح (ع) شناخته میشود. این بنای تاریخی در فاصله 20 کیلومتری شهر چالدران و در نزدیکی دریاچه دالامپر واقع شده است. قدمت این کلیسا به قرن چهارم میلادی بازمیگردد، اما در دورههای مختلف از جمله صفویه و قاجار، بهطرز قابل توجهی بازسازی و توسعه یافته است.
معماری قره کلیسا ترکیبی از سنگ سیاه و سفید است که به جذابیت بصری آن افزوده است و این کلیسا را به دو بخش سیاه و سفید تقسیم کرده است. این کلیسا در سال 2008 میلادی بهعنوان یکی از آثار جهانی یونسکو ثبت شد و سالانه میزبان گردشگرانی از سراسر جهان، مخصوصا جمعیت ارامنه شمال غرب ایران، برای برگزاری مراسم مذهبی است.
آدرس قره کلیسا: استان آذربایجان غربی، ۲۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان چالدران، روستای قره کلیسا
کلیسای مریم مقدس (کلیسای زور زور)
کلیسای مریم مقدس که به کلیسای زور زور هم معروف است، یکی از جاذبههای تاریخی و دیدنی نزدیک دریاچه دالامپر در استان آذربایجان غربی است. این کلیسا که در قرن سیزدهم میلادی ساخته شده، در منطقه چالدران واقع شده و بخشی از میراث جهانی یونسکو محسوب میشود. گفتنی است، کلیسای مریم مقدس بهدلیل معماری سنگی زیبا و موقعیت مکانی جذاب خود در دامنه کوهها و در نزدیکی رودخانه، توجه بسیاری از گردشگران زیادی را به خود جذب میکند.
این کلیسا ابتدا بهعنوان بخشی از صومعهای بزرگتر بنا شد و در طول تاریخ، بارها و بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. نکته جالبی که در رابطه با این کلیسا وجود دارد، انتقال آن به مکانی مرتفعتر حدود 600 متر آنطرفتر در سالهای اخیر است تا از خطر غرقشدن احتمالی آن در آب سد بارون جلوگیری شود. موقعیت کنونی آن مشرف به چشماندازهای زیبای طبیعی از جمله دریاچه سد بارون است که بازدید از آن را به تجربهای فراموشنشدنی تبدیل میکند.
گردشگران میتوانند ضمن بازدید از این کلیسای مقدس و تاریخی، از گردش و تماشای طبیعت بکر منطقه، از جمله کوهها، رودخانهها و پوشش گیاهی متنوع اطراف، بهره ببرند. بهترین زمان برای بازدید از کلیسای مریم مقدس، فصل بهار و تابستان است که هوا معتدلتر و شرایط سفر فراهم است؛ بااینحال مانعی برای بازدید از این کلیسا در فصول سرد وجود ندارد.
آدرس کلیسای مریم مقدس: استان آذربایجان غربی، شهرستان ماکو، روستای بارون
بنای یادبود شمس تبریزی
بنای یادبود شمس تبریزی در شهرستان خوی قرار دارد و یکی از جاذبههای گردشگری و تاریخی استان آذربایجان غربی است. این بنای یادبود به یاد عارف پرآوازه ایرانی، مراد مولانا جلالالدین محمد بلخی، شمسالدین محمد تبریزی، ساخته شده است. بنای یادبود شمس شامل یک مناره تاریخی است که بنابر اسناد تاریخی، قدمت آن به دوره سلجوقیان نسبت داده میشود. مناره این بنا با ارتفاع 17 متر و قطر 3.4 متر، از سنگ و آجر ساخته شده و با شاخ قوچهایی که بنابر نقل برخی، توسط شاه اسماعیل صفوی شکار شدهاند، مزین شده است. ساختار این مناره با پلکانی مارپیچ به گنبد منتهی میشود و به سمت قبله عالم طراحی شده است.
لازم به ذکر است که سالانه در این مکان، کنگره بینالمللی شمس تبریزی برگزار میشود که بزرگان و علاقهمندان به فرهنگ و ادبیات ایران از اقصی نقاط دنیا گرد هم میآیند. این بنای تاریخی در سال 1352 هجری شمسی با شماره 966 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و بهعنوان یادمانی از تاثیر شمس بر مولانا و عرفان اسلامی اهمیت بسیاری دارد.
آدرس کلیسای مریم مقدس: استان آذربایجان غربی، شهرستان خوی، محله امامزاده، بلوار شمس تبریزی
نکات مهم بازدید از دریاچه دالامپر
برای تجربه سفری خوش و خاطرهانگیز به دریاچه دالامپر، در هنگام برنامهریزی و چیدن مقدمات این سفر، به نکات زیر توجه لازم را داشته باشید:
زمان بازدید: بهترین زمان برای سفر به این منطقه، اواخر بهار و تابستان است که هوای مطبوعی بر دریاچه و محیط اطراف آن حاکم است. در سایر فصول، بهدلیل سرمای شدید، برف و یخبندان، شرایط بازدید از این دریاچه دشوار خواهد بود.
دسترسی و مسیرها: از آنجایی که مسیر منتهی به دریاچه عمدتا خاکی است؛ بنابراین استفاده از خودروی آفرود یا کمک گرفتن از راهنمای محلی را فراموش نکنید. ضمن آنکه بخشی از مسیر پایانی منتهی به دریاچه دالانپر نیاز به پیادهروی دارد.
تجهیزات و آمادگی: با توجه به ارتفاع زیاد دریاچه و منطقه، همراه داشتن لباس گرم حتی در تابستان، کفش مناسب کوهنوردی و اقلام ضروری مانند آب آشامیدنی و مواد غذایی لازم است.
حفظ طبیعت: حرکت در مسیرهای هموار و ناهموار مشخصشده، پرهیز از آلودهکردن محیط و حفاظت از پوشش گیاهی و جانوری منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است. ضمنا از ریختن زبالههای خود در طبیعت بینظیر اطراف یا درون آب دریاچه دالامپر خودداری کنید؛ زیرا این طبیعت میراثی است که از گذشتگان به ما رسیده و باید در حفظ آن و سالم نگه داشتن آن کوشا باشیم تا نسلهای پس از ما که فرزندان ما هستند، از وجود چنین طبیعت زیبایی بهرهمند شوند.
فعالیتهای تفریحی: در کنار لذت بردن از منظره دریاچه، امکان پیادهروی، طبیعتگردی، کوهنوردی، کمپینگ، پیکنیک، عکاسی و حتی ماهیگیری (با رعایت قوانین محیط زیست) وجود دارد. البته که گفتنی است، شنا در دریاچه بهدلیل سردی آب و نبود ایمنی توصیه نمیشود.
سخن پایانی
وقتی راهی کوه دالامپر میشوید تا از دریاچه پنهان در دامنههای آن بازدید کنید، گویی وارد سرزمینی از رویاهای دوستداشتنی شدهاید. اینجا جایی است که کوهها همچون نگهبانان خاموش، آب زلال دریاچه را در آغوش گرفتهاند و باد نجواگر داستانهای دیرینه این سرزمین است که در گوش گردشگران آواز عشق را مینوازد. آسمان صاف و بیکران آبی و گاهی ابری و مهآلود، بازتاب آرامشبخش دریاچه را چون آینهای آسمانی در برابر شما میگستراند و گاهی با تغییرات نابهنگام جوی، آب دریاچه را به جوش و خرش وامیدارد.
شاید اینجا همان جایی باشد که در شلوغی زندگی روزمره و رهایی از چنین وضعیت اسفباری، به آن نیاز داشته باشید؛ مکانی که ذهن و روح را جلا داده و شما را به قلب طبیعت بازمیگرداند. پس اگر برای سفری خاطرهانگیز و آرامشبخش آماده هستید، لحظهای درنگ نکنید و یک برامهریزی درست و بجا برای بازدید از دریاچه دالامپر طراحی کنید. در نهایت نیز همانند همیشه، نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را در رابطه با این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
ثبت دیدگاه اولین نفر باشید که نظر میدهید.