آبشار نیاسر کجاست؟ | آبشار سپیدپوش کاشان + عکس و آدرس
در دل کویر مرکزی ایران، جایی که کمتر کسی انتظار وجود چنین گنجینهای طبیعی را دارد، آبشاری زیبا و خروشان به نام نیاسر وجود دارد. آیا تا به حال به تماشای رقص نور بر روی آب زلال و خروشان آبشاری دلانگیز اندیشیدهاید؟ آبشار نیاسر، عروس سپیدپوش آبشارهای ایران، با جلوهای بینظیر از طبیعت بکر، شما را به سفری فراموشنشدنی به دل کوهستانهای سرسبز دعوت میکند.
درست است که اکثر مردم، شهر کاشان را با مراسم گلاب گیری و بوی خوش گل محمدی میشناسند اما اصلا نباید از زیباییها و طبیعت این شهر چشم پوشی کرد. آبشار و منطقه نیاسر از آن دست جاهایی هستتند که نبابد موقع سفر به کاشان از دست بدهید.
آبشار نیاسر کجاست؟
اگر به دنبال یک پناهگاه خنک و سرسبز در دل کویر هستید آبشار نیاسر در کاشان را از دست ندهید. آبشار نیاسر، این نگین درخشان، در دل شهر تاریخی نیاسر و در محله قدیمی سرکمر (شهید بهشتی) واقع شده است.
این آبشار که از دل کوههای اطراف سرچشمه میگیرد، با ایجاد یک چشمانداز بینظیر از آب و سنگ، هر بینندهای را به وجد میآورد. فاصله تقریبی نیاسر تا کاشان، حدود ۳۴ کیلومتر است.
- آدرس آبشار نیاسر: اصفهان، نیاسر، محله سرکمر، آبشار نیاسر 32 کیلومتری کاشان
مسیر دسترسی به آبشار نیاسر
برای رسیدن به این بهشت کوچک، اگر از تهران یا شهرهای شمالی میآیید، ابتدا باید خودتان را به بزرگراه خلیج فارس برسانید و سپس راهی قم و در نهایت نیاسر شوید.
در نیاسر، سراغ میدان گلها را بگیرید. پس از عبور از این میدان، مسیرتان را مستقیم ادامه دهید تا به چهارطاقی تاریخی نیاسر برسید. اینجا نقطه شروع پیادهروی شما خواهد بود. پس از پارک خودرو، مسیرتان را از میان کوچه باغهای دلنشین ادامه دهید. در این مسیر، درختی تنومند و قدیمی و استخری با ماهیهای رنگارنگ به چشم میخورد.
پس از عبور از کوچههای باریک و پیچ در پیچ، به محوطهای باز میرسید که مغازههای کوچک و بزرگ آن، عطر خوش عرقیجات سنتی را در هوا پخش میکنند. در ادامه مسیر، به فضایی وسیع و پارکمانند میرسید که غار تاریخی رئیس در آن قرار دارد. برای رسیدن به آبشار، باید مسیرتان را در امتداد رودخانه و سمت راست محوطه ادامه دهید. با پایین آمدن از پلههای سنگی، به پارک آبشار میرسید. در این نقطه، آبشار نیاسر با تمام عظمتش به استقبال شما میآید.
معرفی آبشار نیاسر
آبشار نیاسر با 25 متر ارتفاع، یکی از زیباترین و منحصر به فردترین جاذبههای طبیعی ایران است که در دل کویر مرکزی این کشور قرار دارد و در عین حال هوایی معتدل و مناطقی سرسبز و زیبا دارد. سرچشمه اصلی آبشار نیاسر، چشمهای باستانی به نام اسکندریه یا تالار است. این چشمه که در بالای آبشار و در کنار چهارطاقی تاریخی نیاسر قرار دارد، نه تنها آب شیرین و گوارایی را برای منطقه فراهم میکند، بلکه ریشه در تاریخ و باورهای مردم این دیار دارد. اهالی نیاسر معتقدند که این چشمه، منبع حیات و برکت شهرشان است و به همین دلیل، به آن احترام ویژهای میگذارند.
یکی از جالبترین آداب و رسوم مرتبط با چشمه اسکندریه، آیین قربانی در روز عید قربان است. اهالی محلههای سرکمر و برزهزن، در این روز، گاوی را در کنار چشمه قربانی میکنند و خون آن را به آب میریزند. اعتقاد بر این است که این عمل باعث افزایش برکت و پرآبی آبشار میشود و نمادی از تقدیم به طبیعت و سپاسگزاری از نعمتهای الهی است.
در دل طبیعت نیاسر گیاهانی با خواص درمانی شگفتانگیز میرویند. از جمله این گیاهان میتوان به پرسیاوشان اشاره کرد که برای درمان سردرد و دردهای سینه بسیار مفید است. علف شوره نیز گیاهی است که برای تسکین درد کمر و سردرد استفاده میشود. خیار بوته مار یا هندوانه مار نیز گیاهی است که برای درمان درد پا کاربرد دارد.
علاوه بر گیاهان دارویی درختان کهنسال و تنومندی مانند عرعر، بید شیرین، توت شمرونی و مو نیز در اطراف آبشار به چشم میخورند. این درختان علاوه بر زیبایی، میوهها و برگهایی با خواص دارویی دارند. به عنوان مثال، برگهای درخت بید شیرین برای کاهش تب و درد استفاده میشود و میوه درخت توت شمرونی خواص ضدعفونیکننده دارد.
نگاهی به تاریخچه نیاسر
نام نیاسر در کتابها و متون تاریخی بیش از ۸۰۰ سال پیش به چشم میخورد. این نشان میدهد که نیاسر شهری با قدمت چند هزار ساله است. در طول تاریخ، رویدادهای مهمی در این شهر رخ داده و افسانهها و داستانهای بسیاری درباره آن نقل شده است. یکی از معروفترین این افسانهها به دوران ساسانیان و اردشیر بابکان بازمیگردد.
بر اساس این افسانه، پس از پیروزی اردشیر بابکان بر دشمنانش، او سرهای آنان را بریده و به نیاسر آورده است. در کنار چشمه اسکندریه، جشنی باشکوه برپا کرده و با سرهای بریده شده دشمنانش به جشن و پایکوبی پرداخته است. این روایت هولناک، نشان از قدرتنمایی و بیرحمی حاکمان آن زمان دارد.
شرایط آب وهوایی منطقه آبشار نیاسر
وقتی در مورد کاشان و نیاسر حرف میزنیم در واقع در مورد یک منطقه کویری صحبت میکنیم که در وجودش زیباییهایی دارد که هرکسی آنها را ندیده. این ناحیه با وجود قرار گیری در دل کویر سوزان آب و هوایی دلپذیر و مناسب دارد و به هیچ عنوان گرم نیست.
آب و هوا در این منطقه در اکثر زمانهای سال نسبتا خنک است که همراه با نسیمی با طراوت روح ما را تازه میکند.
بهترین زمان بازدید از آبشار
با بارش بارانهای بهاری، آبشار نیاسر جان تازهای میگیرد و با خروش و هیبت خاصی به پایین میریزد. صدای دلنشین آبشار، نسیم خنک کوهستان و منظره خیرهکننده آبشار در میان صخرهها، تجربهای بینظیر را برای گردشگران رقم میزند. بهار در کاشان نه تنها با شکوفایی طبیعت، بلکه با آئین کهن گلابگیری نیز گره خورده است. در این فصل، باغهای گل محمدی کاشان مملو از گلهای خوشبو میشوند و عطر دلانگیز گلاب در همه جای شهر پیچیده است.
پوشش گیاهی و جانوری حوالی آبشار
آب فراوان و شرایط اقلیمی مساعد در منطقه نیاسر، بستری غنی برای رشد پوشش گیاهی متنوعی فراهم آورده است. در حاشیه آبشار نیاسر، تنوعی از گیاهان به چشم میخورد که از جمله آنها میتوان به درختان میوهای همچون توت و انگور، و همچنین درختان بومی نظیر عرعر و بید شیرین اشاره کرد. همانطور که اشاره کردیم این منطقه برای رشد داروهای گیاهی و خودران بسیار عالی است و تعداد زیادی از این مدل گیاهان در نیاسر رشد میکنند.
منطقه حفاظتشده کوه کرکس که آبشار نیاسر بخشی از آن محسوب میشود، زیستگاه گونههای جانوری متنوعی است.اما با توجه به شرایط کوهستانی و صعبالعبور بودن برخی مناطق، احتمال مشاهده مستقیم بسیاری از این گونهها در اطراف آبشار بسیار کم است. حیواناتی نظیر گراز، پلنگ، گربه وحشی، گرگ، کفتار، شغال، روباه، قوچ و میش از جمله پستاندارانی هستند که در این منطقه زیست میکنند. همچنین، تنوع قابل توجهی از خزندگان و پرندگان در کوه کرکس وجود دارد که از جمله آنها میتوان به بلدرچین، کبک، شاهین، عقاب طلایی و قرقی اشاره کرد.
جاهای دیدنی اطراف آبشار نیاسر
نوبت رسید به معرفی جاهای دیدنی نیاسر که موقع سفر به کاشان یا اصفهان نباید از دست بدهید زیرا از دست دادن این زیباییها یعنی سفر شما به اندازه کای جذاب نبوده است و بخش زیادی از مناطق دیدنی را از دست داده اید.
غار و پناهگاه زیرزمینی سوراخ رئیس
غار رئیس با طول تقریبی 2000 متر، دارای ساختاری بسیار پیچیده و شگفتانگیز است. راهروهای باریک و طولانی، اتاقکها، تونلها و محوطههای متعدد، همه و همه حکایت از دانش و مهارت بالای سازندگان آن در هزاران سال پیش دارند. این غار سه طبقه دارد که از طریق دو کانال به هم متصل میشوند و راهروهای آن به قدری تنگ و باریک هستند که عبور از آنها نیازمند احتیاط و دقت فراوان است.
این غار دستساز سالها است که کنجکاوی بسیاری از باستانشناسان، گردشگران و علاقهمندان به تاریخ را برانگیخته است. برخی معتقدند که این غار در دوران ساسانیان به عنوان پناهگاه و یا مکانی برای انجام آیینهای مذهبی ساخته شده است. برخی دیگر نیز بر این باورند که این غار در دورههای بعدتر و به منظور اهداف دفاعی و پنهان شدن از دست مهاجمان حفر شده است.
باستانشناسان معتقدند که غار رئیس در ابتدا به عنوان یک معبد برای پیروان آیین میترا مورد استفاده قرار میگرفته است. وجود آثاری همچون مجسمه سنگی سر قوچ و حفر چاهها و حوضچههای آب در داخل غار، این فرضیه را تقویت میکند. آیین میترا، یکی از ادیان باستانی ایران بوده که در آن آب از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است.
با وجود اینکه غار رئیس در ابتدا به عنوان یک معبد ساخته شده بود، اما در طول تاریخ کاربردهای مختلفی داشته است. کشف سکهها و اشیاء تاریخی از دورههای مختلف مانند ساسانیان، سلجوقیان و ایلخانیان نشان میدهد که این غار در دورههای مختلف تاریخی مورد استفاده قرار گرفته است. در زمان جنگها و ناآرامیها نیز، این غار به عنوان پناهگاهی امن برای مردم محلی مورد استفاده قرار میگرفته است.
- آدرس: شمال غربی کاشان-30 کیلومتر مانده به کاشان- نیاسر
آتشکده ساسانی
ساخت این آتشکده به دوران ساسانیان و به دستور اردشیر بابکان، بنیانگذار سلسله ساسانی، نسبت داده میشود. آتشکدهها در آیین زرتشتی به عنوان مکانی مقدس برای بزرگ شماردن آتش و نماد پاکی و روشنی محسوب میشدند. آتشکده نیاسر نیز به عنوان یکی از مهمترین آتشکدههای ایران، نقش مهمی در مراسم مذهبی و آیینهای زرتشتیان ایفا میکرده است.
این بنا به شکل یک مکعب مربع شکل است که چهار پایه آن، گنبدی را بر روی خود نگه داشته است. مصالح اصلی به کار رفته در ساخت این بنا، سنگهای طبیعی موجود در منطقه و گچ است. سادگی و هماهنگی اجزای مختلف بنا، نشان از مهارت و دانش بالای معماران ایرانی در آن دوران دارد.
نکته جالبی که در مورد این آتشکده وجود دارد این است که باستانشناسان دریافتهاند که معماران ماهر این آتشکده، با دقت بسیار، آن را طوری طراحی کردهاند که در روزهای اول تابستان و زمستان، نور خورشید به شیوهای خاص بر پایههای آن بتابد. با اندازهگیری طول سایهها در این روزها، منجمان باستانی میتوانستند با دقت بسیار، آغاز فصلها را تعیین کنند. این نشان میدهد که ایرانیان باستان، قرنها پیش از اختراع تقویمهای امروزی، به دانش نجوم و معماری تسلط کامل داشتهاند.
- آدرس: نیاسر- 35 کیلومتری کاشان
آسیاب آبی و گرمابه صفوی
آسیاب آبی واقع در نیاسر نمونهای بینظیر از سازگاری انسان با طبیعت و استفاده هوشمندانه از نیروی آب است. این آسیاب که در دل طبیعت بکر نیاسر قرار دارد، با استفاده از انرژی آب جاری، غلات را آرد میکرده است. ساختار ساده اما کارآمد این آسیاب، شامل چرخ آبی، سنگهای آسیاب و مکانیزمی برای تبدیل انرژی آب به انرژی مکانیکی است.
استفاده از آسیابهای آبی در گذشته، علاوه بر تأمین نیاز مردم به آرد، نشان از دانش و مهارت بالای ایرانیان در زمینه مهندسی آب بوده است. آسیاب آبی نیاسر، با قدمت تاریخی خود، گواهی بر این مدعاست و امروزه به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری نیاسر مورد بازدید قرار میگیرد.
گرمابه صفوی یکی دیگر از آثار تاریخی ارزشمند این روستا است که در دوره صفویه ساخته شده است. این حمام تاریخی، با معماری اصیل ایرانی و استفاده از مصالح طبیعی، نمونهای کامل از حمامهای سنتی ایران است. گرمابه صفوی نیاسر شامل بخشهای مختلفی همچون رختکن، گرمخانه، خزینه و سربینه است. هر یک از این بخشها دارای ویژگیهای خاص خود بوده و برای انجام مراحل مختلف استحمام طراحی شدهاند. این حمام، علاوه بر کارکرد بهداشتی، محلی برای تجمع و گفتگوی مردم بوده.
- آدرس: کاشان-نیاسر- فاصله 5 متری زیارت پنج تن- ولیعصر
چشمه اسکندریه
چشمه اسکندریه از دیرباز مورد احترام و تقدیس اهالی نیاسر بوده است. بر اساس روایتی که در کتاب تاریخ کاشان آمده، کشف چشمه اسکندریه به شخصی به نام اسکندر بن فیلقوس نسبت داده میشود. این فرد که به داشتن دانش رازآلود و ارتباط با دانیال نبی معروف بوده، محل دقیق این چشمه را شناسایی کرده است.طبق این روایت، اسکندر بن فیلقوس با استفاده از دانش و تواناییهای خود، حجاران ماهری را گرد هم آورده و به آنها دستور داده تا در مدت زمان کوتاهی، چشمه را حفر و احیا کنند. گفته میشود که این کار در عرض تنها یک شبانهروز انجام شده است.
چشمه اسکندریه به عنوان منبع اصلی تامین آب کشاورزی و شرب اهالی نیاسر شناخته میشودکه ازدیرباز به رشد و تکامل نیاسر کمک کرده. آب زلال و گوارای این چشمه، علاوه بر آبیاری مزارع، در مصارف خانگی و صنعتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
- آدرس: نیاسر- میدان میراث فرهنگی- خیابان امام خمینی
باغ تالار و عمارت کوشک
به آثار باستانی و دیدن عمارتهای تاریخی علاقه دارید؟ پس جای درستی از سفر هستید .باغ تالار و عمارت کوشک نیاسر، دو گنجینه ارزشمند معماری و باغبانی ایران هستند که در نیاسر واقع شدهاند. باغ تالار، با وسعتی بسیار زیاد، یکی از بزرگترین باغهای تاریخی ایران است. این باغ با طراحی منظم و هندسی، دارای درختان کهنسال، حوضها و آبنماهای زیبا، و فوارههای دلنشین است. وجود درختان چنار کهنسال و سایه سار دلپذیر آنها، فضایی آرام و دلنشین را در باغ ایجاد کرده است.
در وسط باغ تالار، عمارت کوشکی باشکوه قرار داردکه ا زتمام بخشهای نیاسر قابل مشاهده است. این عمارت که به سبک معماری صفوی ساخته شده است، دارای تزیینات بسیار زیبا و ظریفی است. گچبریهای استادانه، آینهکاریهای چشمنواز و نقاشیهای دیواری، از جمله ویژگیهای بارز این عمارت هستند.
- آدرس: کاشان- جاده نیاسر
چهارطاقی نیاسر
چهارطاقیها بناهایی هستند با یک اتاق مرکزی مربع شکل که بر روی آن گنبدی قرار دارد و در هر ضلع این اتاق، یک طاق بزرگ وجود دارد. این بناها در دورههای مختلف تاریخی ایران ساخته میشدند و کاربردهای گوناگونی داشتند.
اگرچه نام چهارطاقی بر روی این بنا گذاشته شده است، اما پژوهشها نشان میدهند که چهارطاقی نیاسر در واقع یک آتشکده بوده است. آتشکدهها در آیین زرتشتی به عنوان مکانی مقدس برای پرستش آتش و نماد پاکی و روشنی محسوب میشدند. البته در طول تاریخ، نظریههای مختلفی در مورد کاربرد چهارطاقی نیاسر مطرح شده است. برخی معتقدند که این بنا به عنوان یک رصدخانه و برای تعیین زمان و فصول سال مورد استفاده قرار میگرفته است. برخی دیگر بر این باورند که چهارطاقی نیاسر یک بنای یادبود یا آتشگاه بوده است.
- آدرس: شمالغربی شهر کاشان- شهر نیاسر
تجهیزات مورد نیاز در سفر به آبشار نیاسر
با رفتن به نیاسر در اصل به زیباترین بخش کاشان سفر کرده اید. در این منطقه میتوانید کمپ کنید و از هوا لذت ببرید یا در اقامتگاههای متعدد بمانید و هر زمان خواستید به دیدن آبشار بروید. اما برای کمپینگ و دیدن کردن از آبشار تجهیزاتی لازم است که برخی از مهمترینهای آنها به شرح زیر هستند:
- کفش مناسب پیادهروی
- لباس گرم و مناسب
- کوله پشتی کوهنوردی
- نقشه یا GPS
- چادر
- آب آشامیدنی
- لباس اصافه
- کفش مناسب کوه
نتیجه گیری
خب سفر امروز ما تموم شد و امیدوارم که شما هم مثل من عاشق این آبشار جذاب و کمنذیر شده باشید و در سفرهای بعد به کاشان حتما به دیدن آن بروید و کمی از آرامش این آبشار را جذب کنید. با رفتن به نیاسر فقط یک آبشار نمیبینید و میتوانید بناهای تاریخی متعدد و مناظر زیبایی را ببینید که حتی فکرشم نمیکردید در این منطقه باشند.
سوالات متداول
ثبت دیدگاه اولین نفر باشید که نظر میدهید.