بدون ویزا به ترکیه سفر کن | بررسی قوانین سفر به ترکیه
ترکیه یکی از کشورهای توریستی و همسایه ایران است که به دلیل جاذبههای گردشگری متنوعی که در خود جای داده، همیشه پذیرای مسافران و گردشگران ایرانی و سایر کشورهای جهان است. برای آن دسته از افرادی که قصد دارند سفری سیاحتی به کشورهای همسایه داشته باشند، شاید کشوری نزدیکتر و بهتر از ترکیه پیدا نشود. حال سؤالی که برای هر مسافری ممکن است پیش آید، این است که برای سفر به این کشور به ویزا نیاز است یا خیر؟ جواب کوتاه این است که خیر؛ برای سفر به ترکیه به ویزا نیازی نیست و فقط به پاسپورت با حداقل شش ماه اعتبار نیاز خواهید داشت. علاوه بر این، سؤالات و ابهامات دیگری هم برای هر مسافر وجود دارد. برای پاسخ و رفع ابهامات مربوط به ویزا و دیگر مسائل مرتبط با سفر ترکیه در ادامه با ما در پته همراه باشید تا با یکدیگر آنها را واکاوی کنیم.
قوانین کلی سفر به ترکیه
خوشبختانه در وضعیت فعلی و تاکنون بین ایران و ترکیه روابط دوستانهای برقرار است و شهروندان ایرانی برای سفر به این کشور نیازی به اخذ ویزای توریستی نیستند. همچنین شاید برایتان جالب باشد که قرار بر این بوده تا در آیندهای نزدیک امکان سفر به ترکیه، آن هم بدون داشتن پاسپورت، برای شهروندان ایرانی فراهم شود. البته این خبر هنوز به قطعیت نرسیده و فعلا در حد یک ادعا است. حتی تا پیش از شیوع ویروس کرونا و محدودیتهای پاندمی کووید 19، شهروندان ایرانی میتوانستند صرفا با داشتن یک گذرنامه ایرانی معتبر (با حداقل 6 ماه اعتبار) به کشور ترکیه سفر کنند.
البته مسافران بایستی از پیش بلیط پرواز تهیه کرده و هتل محل اقامت خود در ترکیه را رزرو کرده باشند تا بتوانند بدون نیاز به اخذ ویزا به مدت حداکثر 90 روز به این کشور سفر کنند. اما خب خوشبختانه برای مدتی است که سایه نحس کرونا از سر تمام انسانها برداشته شده است و دیگر خبری هم از محدودیتهای دوران شیوع این ویروس نیست و اکثر شهروندان جهان نیز واکسینه شدهاند؛ اگرچه هنوز هم در حال حاضر محدودیتهایی برای ورود و خروج به ترکیه وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
مدارک لازم برای سفر به ترکیه
برای سفر به ترکیه و برنامهریزی برای این سفر، باید مجموعهای از مدارک مورد نیاز را وابسته به هدف سفر و صد البته ملیت خود (ایران) فراهم کنید. همانطور که اشاره شد، نیازی به اخذ ویزا برای سفرهای توریستی به ترکیه نیست. از مهمترین مدارک لازم برای سفر به ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاسپورت یا گذرنامه با حداقل 6 ماه اعتبار (توجه داشته باشید که هماکنون بدون پاسپورت معتبر، امکان سفر به کشور ترکیه وجود ندارد و این مدرک بهعنوان کلید اصلی ورود به این کشور شناخته میشود.)
- خرید بلیط هواپیما به مقصد شهرهای ترکیه اعم از استانبول و آنتالیا یا سایر شهرهای این کشور برای تایید ورود و خروج و همچنین رزرو بلیط برگشت از مبدا ترکیه به مقصد ایران
- کارت ملی (اصل و کپی) و مدارک مربوط به تاهل و ازدواج
- مدارک مورد نیاز برای اثبات دلیل سفر اعم از کاری، تحصیلی و توریستی
- مدارک تحصیلی با ریز نمرات برای اخذ ویزای تحصیلی
- مدارک مربوط به سابقه کاری برای اخذ ویزای کاری
- رزرو هتل محل اقامت در ترکیه
- بیمه مسافرتی (در صورت درخواست توسط سفارت ترکیه در ایران)
- اخذ گواهینامه بینالمللی (در صورتی که قصد دارید در ترکیه اقدام به رانندگی با خودروی شخصی یا اجارهای کنید.)
- پرداخت عوارض خروج از کشور که مبلغ آن براساس تعداد سفرها در سال و قیمت ارز متغیر است.
اعتبار پاسپورت برای سفر به ترکیه
پاسپورت (گذرنامه) و ویزا از مهمترین مدارک مورد نیاز برای سفرهای خارجی هستند. فرقی هم ندارد که این سفر زیارتی است یا با هدف تحصیل و تفریح در کشوری خارجی انجام میشود. تعداد کشورهایی که به پاسپورت ایرانی بها میدهند، انگشتشمار هستند. با این حال، کشور همسایه و توریستی ترکیه هنوز به پاسپورت ایرانی به قدر کافی اهمیت میدهد و برای سفر به این کشور نیازی به اخذ ویزا ندارید.
توجه داشته باشید که پیش از سفر به ترکیه، حتما اعتبار پاسپورت خود را چک کنید که حداقل 6 ماه اعتبار داشته باشد؛ زیرا گاهی بهدلیل اختلاف چند روزه مشکلات غیرمترقبهای شامل حالتان میشود که در طول سفر بسی ناخوشایند است. بنابراین، اگر پاسپورت شما نیاز به تمدید داشت، در اسرع وقت، اقدام به تمدید آن کنید تا برای این سفر با مشکلی مواجه نشوید.
نکته دیگری که باید توجه ویژهای به آن داشته باشید و متاسفانه در اکثر اوقات هم نادیده گرفته میشود، این است که پاسپورت چه در سفر زمینی و چه در سفر خارجی توسط نیروهای امنیتی بررسی میشود؛ پس با این تفکر که حالا با پاسپورت بدون اعتبار یا نداشتن حداقل اعتبار، اقدام به سفر کنید و کسی هم متوجه نخواهد شد، فقط برای خود دردسر درست میکنید.
در چه شرایطی به دریافت ویزای ترکیه نیاز است؟
سوالی که برای بسیاری از ایرانیان پیش میآید، این است که حالا که برای سفر توریستی به ترکیه نیازی به ویزا ندارند، پس دقیقا به اقتضای چه شرایطی به ویزای ترکیه نیاز خواهند داشت؟
اگرچه بارها اظهار داشتیم که برای سفر به ترکیه، شما مجبور به اخذ ویزای این کشور نیستید، ولی این مزیت فقط مختص ویزاهای توریستی است. یعنی شما اگر با هدف سیاحت به ترکیه سفر میکنید که کلا نیازی به ویزای ترکیه نخواهید داشت؛ اما اگر هدف از سفر به ترکیه، کار، تحصیل، مهاجرت یا اقامت طولانی مدت در این کشور است، شما ملزم به دریافت ویزای کشور ترکیه هستید. پس اگر سفر شما توریستی، تجاری و سیاحتی نیست یا برای سفری طولانی و بیش از 90 روز میخواهید در این کشور باشید، ملزم به اخذ ویزای کار، تحصیل و اقامت ترکیه هستید.
عوارض خروج از کشور برای ترکیه چه قدر است؟
برای خروج از کشور ایران به مقصد ترکیه همانند تمام کشورهای دیگر، باید مبلغی را بهعنوان عوارض یا مالیات سفر به دولت پرداخت کنید. البته گاهی این هزینه وابسته به زمینی یا هوایی بودن سفر متفاوت است و باید این نکته را در نظر بگیرید. ضمنا باید توجه داشته باشید که اساسا زمانی که شما عوارض خروج از کشور را پرداخت میکنید، کد ملی شما بر روی فیش خروج شما ثبت میشود و بدون این مدرک امکان خروج از کشور را نخواهید داشت.
عوارض خروج از کشور چگونه تعیین میشود؟
حال که با اهمیت پرداخت عوارض خروج از کشور برای سفر به هر کشوری آشنا شدید، بهتر است تا این را هم بدانید که برای عوارض خروج از کشور به تعداد دفعات هم توجه ویژهای میشود. در واقع طبق مصوبهای که مجلس شورای اسلامی به اجرا درآورده است، برای انواع سفر وابسته به تعداد دفعات خروج از کشور، ضمن در نظر گرفتن نوع مرز هزینهای را بهعنوان عوارض خروج از کشور معین شده است.
متاسفانه این هزینهها با توجه به وضعیت نابسامان اقتصادی و تورمی که در اقتصاد ایران ریشه دوانده است، هر سال بیش از پارسال میشود. برای مثال طبق مصوبه مجلس مبلغ عوارض خروج از کشور در سال 1403 برای تمامی گروههای سفری نسبت به سال گذشته با افزایش 30 درصدی همراه بوده است. همچنین، در نظر داشته باشید که عوارض خروج از کشور بدون لحاظ گرفتن سن تعیین میشود و اساسا تفاوتی بین نوزاد و کودک با زن و مرد بالغ دیده نمیشود.
تفاوتهایی در هزینه عوارض خروج از کشور براساس تعداد دفعات سفر نیز در نظر گرفته شده است. مثلاً مبلغ عوارض سفر حج و زیارت عتبات عالیات در سفر اول، دوم و سوم یا بیشتر ثابت است و این در حالی است که برای سفر سیاحتی با هر بار سفر باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. در واقع این هزینه در سفر دوم با افزایش 50 درصدی و در سفر سوم به بعد با افزایش 100 درصدی همراه است که همگی نسبت به عوارض سفر اول تعیین میشوند.
هزینه عوارض خروج از کشور 1403
در جدول زیر میتوانید مبلغ عوارض خروج از کشور به مقصد ترکیه را مشاهده کنید.
نوع سفر | سفر اول (ریال) | سفر دوم (ریال) | سفر سوم به بعد (ریال) | نوع مرز |
سیاحتی (توریستی) | 5,200,000 | 7,800,000 | 10,400,000 | مرزهای زمینی، هوایی و دریایی |
مرزنشینان | 750,000 | 6,000,000 | 8,000,000 | مرز هوایی |
250,000 | 6,000,000 | 8,000,000 | مرز زمینی و دریایی | |
ورزشکاران تیم ملی ضمن اخذ مجوز وزارت ورزش | 2,640,000 | 2,640,000 | 2,640,000 | مرزهای زمینی، هوایی و دریایی |
سخن پایانی
ترکیه یک کشور اوراسیایی است که بهدلیل موقعیت جغرافیایی خاص و داشتن جاذبههای گردشگری، تفریحی و اقتصادی است همین موضوع باعث شده تا مسافران زیادی با هدف سیاحت، تجارت و کار به این کشور سفر کنند. همچنین داشتن دانشگاههای رده عالی در ترکیه باعث شده تا دانشجویان و مهاجران متعددی با هدف تحصیل در این کشور به دنبال سفر و مهاجرت تحصیلی به این کشور باشند. از این رو مسافران با اهداف متفاوت به دنبال آنند تا از قوانین سفر به ترکیه آگاه شوند و شرایط را بررسی کرده تا به اقتضای شرایط و در زمان مناسب به این کشور سفر کنند.
امید است که در طول این مقاله به سوالات و ابهامات شما پاسخ لازم داده شده باشد؛ در غیر اینصورت نیز میتوانید در بخش نظرات، سوال خود را مطرح کنید تا در اسرع وقت، به سوال شما با کمال میل پاسخ دهیم.
سوالات متداول
ثبت دیدگاه اولین نفر باشید که نظر میدهید.