ویزای فرودگاهی چیست؟ همه چیز درباره ویزای فرودگاهی برای ایرانیان
ویزای فرودگاهی نوعی مجوز ورود است که در بدو ورود به یک کشور و در فرودگاه آن صادر میشود. در واقع، ویزای فرودگاهی به افراد این امکان را میدهد که بدون نیاز به درخواست سفارت، اجازه ورود به مقصد پیدا کرده و در کشور دیگری بهصورت موقت اقامت گزینند. اساسا این قبیل ویزاها در اغلب فرودگاههای بینالمللی کشورهای جهان صادر میشود و بهطور معمول هم این نوع ویزاها صرفا برای اقامت کوتاهمدت یا ترانزیت استفاده میشوند. با این حال، این نوع ویزاها برای بسیاری ناآشنا هستند و از نحوه درخواست، مدارک لازم برای دریافت، هزینه دریافت و دلایل ریجکت شدن آن اطلاعی ندارند. پس برای آن دسته از افرادی که قصد دارند تا از کاربرد ویزای فرودگاهی آگاه شوند تا در صورت نیاز در سفرهای خود استفاده کنند، در ادامه با ما در پته همراه شوید. برای خرید بلیط هواپیما کشورهایی که ویزای فرودگاهی دارند هم میتوانید به پته مراجعه کنید.
ویزای فرودگاهی چیست؟
ویزای فرودگاهی (Visa On Arrival) نوعی ویزای کوتاهمدت است که در فرودگاه مقصد و در بدو ورود به کشور مربوطه برای گردشگران و مسافران بهصورت فوری صادر میشود. این ویزا به مسافران این اجازه را میدهد تا بدون نیاز به طی مراحل طولانی و خستهکننده ویزای سفارتی، با در دست داشتن مدارک لازم در فرودگاه کشور مقصد، حداقل مجوز ورود موقت را دریافت کنند. لازم به ذکر است که بیشتر کشورها این نوع ویزا را برای مقاصد گردشگری، تجاری، شرکت در کنفرانسهای مهم، درمان بیماری و جراحیهای ضروری و دیدارهای خانوادگی (درجه یک) صادر میکنند.
برای دریافت ویزای فرودگاهی، مدارک خاصی مانند پاسپورت با حداقل اعتبار 6 ماه، بلیط پرواز برگشت، بیمه مسافرتی و در برخی کشورها تمکن مالی نیز مورد نیاز است. علاوه بر این موارد، مسافران باید توجه داشته باشند که هزینه صدور ویزا را که ممکن است وابسته به قوانین و شرایط کشور متفاوت باشد، در فرودگاه پرداخت کنند. مدت اعتبار این ویزا معمولا بین 14 تا 30 روز است؛ بااینحال در برخی کشورها ممکن است مدت بیشتری نیز داشته باشد و اعتبار این نوع ویزا بین ۳۰ تا ۹۰ روز است.
درحالحاضر، برخی از کشورها این نوع ویزا را با تمام محدودیتهای اعمال شده، برای مسافران ایرانی صادر میکنند؛ اما با توجه به روابط بینالمللی و اعتبار پاسپورت، کشورهای محدودی این امکان را به ایرانیان میدهند که از جمله این کشورها میتوان به ترکیه، سریلانکا و کنیا اشاره کرد.
کشورهای دارای ویزای فرودگاهی برای ایرانیان
بسیاری از کشورهایی که روابط نسبتا خوبی با جمهوری اسلامی ایران دارند، برای تسهیل سفر تجار، گردشگران و اساسا شهروندان ایرانی ویزای فرودگاهی ارائه میدهند. این نوع ویزا به گردشگران این امکان را میدهد که ویزای خود را پس از ورود به کشور مقصد دریافت کنند و دیگر نیازی به اخذ ویزای سفارتی نداشته باشند. در واقع ویزای فرودگاهی برای آن دسته از مسافرانی که به دلایل شخصی، ضروری یا حرفهای نیاز به برنامهریزی سریع دارند، مناسب و صد البته کاربردی است. پیشتر به تعدادی از کشورهای ارائهدهنده ویزای فرودگاهی به ایرانیان اشاره کردیم، ولی لیست کامل کشورهایی که امکان صدور و دریافت ویزای فرودگاهی برای ایرانیان را فراهم کردهاند، براساس موقعیت جغرافیایی و به تفکیک قاره عبارتند از:
کشورهای قاره آسیایی:
- جمهوری آذربایجان
- ارمنستان
- سریلانکا
- لبنان
- سوریه
- نپال
- کامبوج
- مالدیو
کشورهای قاره آفریقا:
- کنیا
- ماداگاسکار
- تانزانیا
- موزامبیک
- توگو
- جیبوتی
- کیپ ورد
- کومور
- گینه بیسائو
- جزایر سیشل
کشورهای اقیانوسیه:
- جزایر کوک
- ساموآ غربی
- پالائو
- تووالو
آمریکای جنوبی:
- بولیوی
همانطور که واقف هستید ویزای فرودگاهی از این جهت برای گردشگران ایرانی مفید است که اساسا فرد متقاضی برای دریافت این نوع ویزا نیازی به طی مراحل اداری طولانی از طریق سفارتخانه ندارد. بااینحال پیشنهاد ما به شما این است که پیش از سفر به این کشورها، از شرایط دقیق اعطای ویزا اطمینان حاصل کنید؛ زیرا این شرایط ممکن است بر اساس تغییرات سیاستهای مهاجرتی هر کشور و معادلات سیاسی منطقه طی چند روز تغییر کند.
نحوه درخواست و دریافت ویزای فرودگاهی
برای درخواست ویزای فرودگاهی، ابتدا باید بررسی کنید که آیا کشور مقصد این نوع ویزا را برای ایرانیان ارائه میدهد یا خیر که پیشتر لیست این کشورها را آوردهایم. بیشتر کشورهایی که ویزای فرودگاهی صادر میکنند، امکانات درخواست ویزا را از پیش در فرودگاه فراهم کردهاند و اساسا دیگر نیازی به دریافت ویزا پیش از سفر از طریق سفارتخانه نیست.
گفتنی است که برای دریافت این نوع ویزا، پس از رسیدن به فرودگاه مقصد، باید به واحد مهاجرت یا اداره کنترل پاسپورت مراجعه کنید تا صحت مدارک شما توسط ایست بازرسی ارزیابی شوند. از مهمترین مدارکی که توسط ماموران امنیتی فرودگاه درخواست و بررسی میشوند، میتوان به مدارکی مانند پاسپورت معتبر، بلیط رفت و برگشت و مدارکی برای اثبات محل اقامت (از قبیل رزرو هتل) را ارائه کنید.
البته لازم به ذکر است که برخی از کشورها ممکن است نیازمند پرداخت هزینه ویزا بهصورت نقدی یا با استفاده از کارت اعتباری در فرودگاه باشند. همچنین توصیه میشود که پیش از سفر، وبسایتهای رسمی، سفارتخانهها یا کنسولگریهای کشور مقصد را بررسی کنید تا از مدارک و شرایط دقیق برای اخذ ویزا مطلع شوید؛ زیرا برخی کشورها شرایط خاصی برای این نوع ویزا دارند و ممکن است درخواست ویزا یا کلا رد شود یا نیازمند مصاحبه و سنجش باشد. در نهایت نیز با طی کردن تمامی مراحل درخواست ویزای فرودگاهی باید اندکی صبر کنید تا مجوز ورود شما به کشور مقصد صادر شود.
مدارک لازم برای دریافت ویزای فرودگاهی
برای دریافت ویزای فرودگاهی، آن هم برای مسافرانی که به کشورهای خاصی سفر میکنند، نیازمند داشتن مدارک مشخصی است که معمولا باید در بدو ورود به فرودگاه کشور مقصد به مامورین ذیربط ارائه شود. این مدارک که به برخی از آنها هم پیشتر اشاره کردیم، شامل موارد زیر هستند:
- پاسپورت معتبر: گذرنامهای با اعتبار حداقل شش ماه از تاریخ ورود به کشور مقصد.
- کپی ویزای قبلی اخذ شده از کشور مقصد: در صورت سفر پیشین به این کشور و انقضای آن ویزا.
- عکس پرسنلی: بسیاری از کشورها ممکن است از شما درخواست عکس داشته باشند که بعضا 2 قطعه عکس 4×3 با پسزمینه سفید و چهرهای که قابل تشخیص باشد.
- بیمه مسافرتی: برخی کشورها برای تضمین پوشش هزینههای احتمالی بهداشت و درمان، بیمه مسافرتی معتبر میخواهند و اساسا جزو ضروریات دریافت ویزای فرودگاهی است.
- بلیط برگشت: برای نشان دادن قصد بازگشت به کشورتان، باید بلیط برگشت یا برنامه سفر بعدی خود را ارائه کنید.
- هزینه ویزا: وابسته به کشور مقصد، هزینه ویزا باید پرداخت شود که مقدار آن و نوع ارز پرداختی نیز معمولا متفاوت است.
- فرم درخواست ویزا: بسیاری از کشورها ممکن است، بنابر شرایط سیاسی و ملیت فرد متقاضی، فرم درخواست ویزای فرودگاهی ارائه دهند که باید در همان فرودگاه تکمیل میشود.
- واچر هتل یا سند قرارداد اجاره اتاق هتل: در صورتی که قصد داشته باشید تا در هتل اقامت گزینید.
- نامه گردش حساب بانکی 3 ماه گذشته حساب (تمکن مالی): برخی از کشورها برای صدور ویزای فرودگاهی و اطمینان از وضعیت مالی متقاضی، درخواست چنین مدرکی میکنند.
- دعوت نامه رسمی: در صورتی که از طرف این کشور به دلیلی موجه و بهصورت رسمی دعوت شده باشید.
نکته: لازم به ذکر است که ارائه این مدارک برای بیشتر کشورها الزامی است، اما هر کشوری ممکن است به اقتضای قوانین متفاوتش، رویکرد دیگری داشته باشد.
هزینه دریافت ویزای فرودگاهی
هزینه دریافت ویزای فرودگاهی و ارز درخواستی آن برای ایرانیان وابسته به قوانین وضع شده کشور مقصد متغیر است. کشورهای مختلف مبالغی متفاوت برای این نوع ویزا درخواست میکنند و برخی از این کشورها با نرخهای ثابت و برخی دیگر با توجه به مدت اقامت و نوع ویزا، هزینه متفاوتی معین میکنند. برای مثال، هزینه ویزای فرودگاهی در یکی از کشورهای همسایه معمولا بین ۳۰ تا ۷۵ دلار آمریکا متغیر است. این مبلغ برای کشورهای دورتر یا کشورهای اروپایی ممکن است بیشتر باشد و به حدود ۱۰۰ دلار یا حتی بیشتر نیز برسد.
بهطورکلی، بهتر است پیش از سفر و رزرو بلیط پرواز، از هزینههای ویزای فرودگاهی کشور مقصد بهطور دقیق آگاهی پیدا کنید و بودجه کافی برای آن در نظر بگیرید و ارز مورد نیاز آن را همراه خود داشته باشید. به طور معمول، باید هزینه صدور ویزای فرودگاهی را به صورت نقدی و با ارز رایج همان کشور پرداخت کنید. با این حال، برخی از فرودگاهها روشهای پرداخت با کارت اعتباری و ویزا کارت را نیز ارائه میدهند. توصیه میشود از قبل در مورد روشهای پرداخت نیز اطلاعات کافی بدست آورید. همانطور که پیشتر هم گوشزد شد، پیشنهاد میشود جهت کسب اطلاعات دقیقتر به منابعی همچون وبسایتهای رسمی فرودگاهها، سفارتخانه و کنسولگری کشور مقصد مراجعه کنید.
هزینه ویزای فرودگاهی قطر
ویزای فرودگاهی قطر که با نام «Hayya» شناخته میشود، یک ویزای توریستی یک ماهه است که به گردشگران امکان اقامت 30 روزه در قطر را در هامن بدو ورود میدهد. هزینه این ویزا معمولا حدود ۱۰۰ ریال قطر (معادل تقریبا ۲۷ دلار) است که به مدت ۳۰ روز اعتبار دارد و 3 ماه پس از صدور آن میتوان از این 30 روز استفاده کرد. البته دریافت ویزای فرودگاهی قطر به همین سادگی هم نیست و برای دریافت این ویزا، مدارکی همچون بلیط رفت و برگشت، واچر هتل، و مبلغی در حدود ۱,۵۰۰ دلار بهعنوان تمکن مالی نیاز خواهید داشت.
ویزای فرودگاهی قطر بهخصوص برای تماشاگران مسابقات مختلف فوتبال (برای مثال جام جهانی 2022) و سایر گردشگرانی که به صورت کوتاهمدت به این کشور سفر میکنند، گزینهای مناسب بود و هنوز هم هست. اما اگر قصد دارید تا مدت زمان بیشتری در قطر بمانید، باید نسبت به تمدید ویزا یا دریافت انواع دیگری از ویزا اقدامات لازم را انجام دهید.
این ویزا را میتوان بهراحتی در فرودگاههای اصلی قطر دریافت کرد و نیازی به پیگیری طولانی مدت پیش از اقدام به سفر نیست. بااینحال بهتر است مسافران از همراه داشتن مدارک مالی و رزرو هتل مطمئن باشید تا فرایند صدور ویزا به سرعت و بدون هیچ مشکلی انجام شود.
هزینه ویزای فرودگاهی عمان
ویزای فرودگاهی عمان برای ایرانیان بهصورت یکماهه صادر نمیشود و معمولا برای اقامت کمتر از 14 روز صادر میشود. هزینه دریافت این ویزا حدود 20 ریال عمان است که معادل تقریبا 3 میلیون و 607 هزار تومان است. در ضمن به ازای هر روز اقامت بیشتر روزی 10 ریال عمان (1 میلیون و 803 هزار تومان) بر این مبلغ افزوده خواهد شد.
پر واضح است که این ویزا بیشتر مناسب گردشگرانی است که قصد اقامت کوتاهمدت در عمان را دارند و به محض ورود به فرودگاه مسقط، امکان درخواست ویزا را دارند. شرایط دریافت این نوع ویزا آسانتر از روشهای دیگر و حتی کشورهای دیگر است؛ در واقع تنها مدارک لازم شامل پاسپورت معتبر با اعتبار حداقل 6 ماه و یک قطعه عکس رنگی با پس زمینه سفید است.
این نوع ویزا مخصوصا برای گردشگران ایرانی که قصد سفر کوتاه به عمان را دارند، بسیار مفید و کاربردی است؛ زیرا اساسا نیازی به درخواست ویزا پیش از سفر نیست. با تمام تفاسیر توجه داشته باشید که برای کسب اطلاعات دقیقتر و آگاهی از تغییرات احتمالی قوانین، قبل از سفر با سفارت و کنسولگری عمان یا آژانسهای مسافرتی ارتباط برقرار کنید.
دلایل ریجکت شدن ویزای فرودگاهی
درخواست ویزای فرودگاهی میتواند به دلایل مختلفی ریجکت یا رد شود که آگاهی از آنها برای گردشگران و متقاضیان این نوع ویزا ضروری و مفید است. بهطور قطع یکی از دلایل اصلی رد شدن ویزاهای فرودگاهی، ارائه اطلاعات نادرست و مدارک ناقص است. اطلاعات شخصی و مدارک مورد نیاز نظیر گذرنامه معتبر، مدارک مالی و برنامه سفر اعم از سند رزرو هتل محل اقامت و بلیط برگشت باید بهطور کامل ارائه شود؛ زیرا افسر مهاجرتی بدون اخذ و بررسی این مدارک، نمیتواند به راحتی صحت اطلاعات مسافر را بررسی کند. گفتنی است در صورت هرگونه نقص یا عدم شفافیت در مدارک، احتمال ریجکت شدن افزایش مییابد.
از طرفی نداشتن تمکن مالی کافی و عدم اثبات آن نیز یکی از عوامل کلیدی دیگر برای ریجکت شدن ویزاهای فرودگاهی است این مدرک ضمانت توانایی فرد برای تامین هزینههای اقامت و سفر است و در صورت عدم ارائه یا ارائه مدارک نامعتبر، درخواست ویزا به احتمال زیاد رد میشود. علاوهبر این موارد عدم اثبات قصد بازگشت عامل موثر دیگری در ریجکت شدن ویزاهای مسافرتی است؛ متقاضیان ایرانی یا سایر کشورها باید با ارائه مدارکی مانند بلیط بازگشت، گواهی اشتغال به کار و اسناد ملکی نشان دهند که پس از سفر قصد بازگشت به کشورشان را دارند. این مسئله مخصوصا در سالهای اخیر برای کشورهایی با ریسک مهاجرت غیرقانونی از جمله ایران و افغانستان بیشتر حساسیتبرانگیز شده است.
لازم به ذکر است که مشاهده سابقه منفی در ویزاهای میتواند منجر به رد یا ریجکت شدن ویزای فرودگاهی شما شود؛ یعنی اگر شما در گذشته سابقه نقض قوانین مهاجرتی یا مشکلاتی از این دست را داشته باشید، احتمال ریجکت شدن ویزای شما افزایش مییابد. ضمنا عدم همخوانی اطلاعات و نداشتن برنامه سفر نیز از دیگر عواملی است که افسران مرزی را موظف به رد درخواست ویزای فرودگاهی شما ترغیب میکند.
سخن پایانی
در پایان، اگر قصد دارید تا به هر دلیلی سفری چند روزه به یکی از کشورهای دور یا نزدیک داشته باشید، میتوانید از ویزای فرودگاهی بهعنوان انتخابی راحت و مقرونبهصرفه استفاده کنید. البته این مزیت فقط با سفر به کشورهایی که در لیست کشورهای اعطاکننده ویزای فرودگاهی به ایرانیان است، در دسترس شما خواهد. ویزای فرودگاهی به شما این امکان را میدهد تا با ارائه مدارک مورد نیاز و پس از ورود به کشور مقصد، با اخذ ویزا برای مدت کوتاهی بین 14 تا 30 روز اقامت داشته باشید.
اگرچه شرط دریافت این نوع ویزا، آگاهی کامل از مدارک لازم، هزینهها و شرایط خاص هر کشور است تا از مشکلات احتمالی و ریجکت شدن درخواست جلوگیری به عمل آید. پیشنهاد میکنیم تا قبل از سفر، حتماً شرایط ویزای فرودگاهی مقصد خود را از منابع معتبر بررسی کرده و تمام مدارک لازم را فراهم کنید. ضمنا بهتر است با برقراری ارتباط با سفارتخانه و کنسولگری کشور مقصد از آخرین اطلاعات مربوط به این ویزا اطمینان حاصل کنید. با آمادهسازی کامل و اطلاعات کافی، میتوانید تجربه سفری بدون دغدغه و لذتبخشتر داشته باشید و با آرزوی مفید بودن مطالب ارائه شده، ما را از دریافت نظرات خود دریغ نکنید.
سوالات متداول
ثبت دیدگاه اولین نفر باشید که نظر میدهید.